AMD har lekt rövare på grafikkortsmarknaden sedan i september 2009 när man lanserade sin första DirectX 11 grafikkrets, Cypress. Nu visar färska siffror hur AMD plockat marknadsdel efter marknadsdel medan NVIDIA kämpat med sin strulande Fermi-arkitektur.

AMD kunde arbeta närmast helt ostörst under slutet av 2009 och början av 2010 då NVIDIA fasade ut sin nuvarande generations grafikkretsar i förmån för Fermi som fortfarande var under utveckling.

Enligt Mercury Research som gått igenom försäljningssiffrorna för det senaste året har AMD nu passat NVIDIA på grafikkortsmarknaden där den senare tidigare haft ett märkbart övertag. Under andra kvartalet 2010 kunde AMD stoltsera med 51 procent av den totala försäljningen av fristående grafikkort, medan NVIDIA var hack i häl med 49 procent.


AMD Radeon HD 5870 – Första DX11 grafikkortet på marknaden

Blandar vi även in integrerade grafikkretsar i smeten är det som vanligt processorgiganten Intel i topp med 54,3 procent av den totala grafikkretsmarknaden. Men AMD har ökat friskt sedan andra kvartalet 2009 och kunde stoltsera med en marknadsandel på 24,5 procent, upp från 18,2 procent från samma period förra året. NVIDIA hade förra året 29,6 procent av den totala grafikkretsmarknaden, en siffra som under andra kvartalet 2010 sjönk till 19,8 procent.

Grafikkortsförsäljning AMD      NVIDIA Intel  
Fristående marknadsandel Q2 2010 51% 49%
Total marknadsandel Q2 2010 24,5% 19,8% 54,3%
Total marknadsandel Q2 2009 18,2% 29,6% ?

Den stora frågan är nu hur mycket NVIDIA kan lyckas täppa igen avståendet under resterande del av 2010. Man har lanserat sin kritikerrosade GeForce GTX 460 modell och med dalande priser på dessa kort väntas försäljningen öka märkbart under tredje kvartalet. Något som ska följas upp av nya budget och mellanklassmodeller ur Fermi-familjen senare i sommar och höst.

Under fjärde kvartalet hittar vi AMDs nästa generations DirectX 11 arkitektur som vi ännu inte vet mycket om, men som garanterat kommer att röra om i grytan.

Källa: CNET 

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
AsterthisAnton KarmehedSwedish BerserkCirap Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Kul för AMD…nu har jag inget AMD grafikkort, men överväger allt mera att köpa ett…

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja man har förtjänat framgång med Radeon HD 5000-serien utan tvekan. Men det ska bli intressant att se hur man hanterar NVIDIA när nu även dem har börjat få ut spännande lösningar på marknaden.[/quote]

Genom att sänka priserna på Evergreen och att släppa Southern Islands! Jag gillar Nvidia men dem kommer få det riktigt tufft resten av året. Det kommer bli HD6000 vs dessa Fermi korten. Som sagt det ser inte ljust ut för Nvidia i dagsläget enligt mig.

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”]Som sagt det ser inte ljust ut för Nvidia i dagsläget enligt mig.[/quote]
Nja alldeles för tidigt att säga. Det är inte alls säkert att SI kommer att vara så mycket bättre än nuvarande arkitektur. Men Nvidia är väl i samma situation, då man inte heller kommer få tillgång till 28nm på ett tag, vilket de skulle behöva för att arkitekturen ska visa vad den egentligen är kapabel till.

Cirap
Medlem
Cirap

jättekul för AMD/ATI. man har jobbat hårt och levererat exakt vad kunderna vet ha med de senaste två generationerna (4k och 5k). de har verkligen förtjänat.

samtidigt så har NVIDIA haft lite problem, men det kan vara på väg att vända nu. dock så hänger det ganska mycket på ett kort (460) medans ATI fortfarande är oerhört attraktiva i flera prisklasser

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”]Nja alldeles för tidigt att säga. Det är inte alls säkert att SI kommer att vara så mycket bättre än nuvarande arkitektur. Men Nvidia är väl i samma situation, då man inte heller kommer få tillgång till 28nm på ett tag, vilket de skulle behöva för att arkitekturen ska visa vad den egentligen är kapabel till.[/quote] Nej det är klart. Men om man tittar på storleken på gpu:erna ligger Nvidia dåligt till. Så med andra ord är deras kort dyrare att tillverka än ATI. Så om ATI hade velat kunde dem sänkt priserna och satt Nvidia i en tråkig… Läs hela »

this
Medlem
this

Finns en artikel på SA. http://semiaccurate.com/2010/07/21/gf104gtx460-has-huge-die/

De var tydligen några ingenjörer som mätt upp kretsen, men inte helt tillförlitlig källa heller. Men GF104 är helt klart en stor förbättring över GF100, men tydligen verkar det som, om man nu ska tro på källan, som om Nvidia inte lyckas få in lika många transistorer på samma yta som AMD.

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Där ser man, hade faktiskt missat att Charlie skrivit den där artikeln. Skulle siffrorna stämma är det ju helt klart lite annorlunda och sätter AMD i en ännu bättre position rent ”tjäna-pengar-mässigt” än vad man redan är. :)[/quote]
Tycker faktiskt att hans artiklar blivit bättre, han har faktiskt en hel del konkret att komma med. Även om han ibland blåser upp saker mer än nödvändigt. Men det finns ju något som kallas ”läsa mellan raderna” 😉

Aster
Medlem
Aster

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”this”]Finns en artikel på SA. http://semiaccurate.com/2010/07/21/gf104gtx460-has-huge-die/ De var tydligen några ingenjörer som mätt upp kretsen, men inte helt tillförlitlig källa heller. Men GF104 är helt klart en stor förbättring över GF100, men tydligen verkar det som, om man nu ska tro på källan, som om Nvidia inte lyckas få in lika många transistorer på samma yta som AMD.[/quote]Där ser man, hade faktiskt missat att Charlie skrivit den där artikeln. Skulle siffrorna stämma är det ju helt klart lite annorlunda och sätter AMD i en ännu bättre position rent ”tjäna-pengar-mässigt” än vad man redan är. :)[/quote] Jo AMD… Läs hela »