fury_banner

Efter en lång väntan har nu AMD äntligen introducerat sin nya Fiji-processor och sin nya serie av Fury-grafikkort för datorentusiaster. Den nya produktfamiljen blev större än väntat med fyra medlemmar introducerade som alla använder AMD:s nya processor och HBM-minne. Vi har samlat alla detaljer på ett ställe.

Det var nog ingen som blev överraskad av att det var Fiji som var kvällens största nyhet från AMD. Enligt företaget har man utvecklat den nya grafikprocessorn och dess tillhörande HBM-minne i fem år. Resultatet är en serie av kraftfulla grafikkort som både erbjuder världsledande grafikprestanda och kompakta, tysta och relativt energisnåla kort.

fury_family

  Radeon Fury X Radeon Fury Radeon R9 Nano
Grafikkrets Fiji XT Fiji Pro (?) Fiji
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm 28 nm
Streamprocessorer 4 096 st ? ?
Grafikminne 4 GB HBM 4 GB HBM 4 GB HBM
Klockfrekvens ? ? ?
Minnesfrekvens ? ? ?

AMD:s nya flaggskepp på grafikmarknaden kallas Radeon R9 Fury X. Det nya kortet använder sig av den nya Fiji-kretsen som blir först i världen att använda AMD:s nya HBM-minne. Minnet sägs vara tre gånger mer energieffektivt än GDDR5 och ta upp 94 procent mindre utrymme än GDDR5.

Detta betyder att Fiji kan byggas in i kort som är betydligt mer energieffektiva. För Fury X betyder detta att kortet kan prestera väl med 50 procent högre prestanda per watt än AMD:s föregående flaggskepp. Samtidigt sägs det kunna hållas relativt kallt. Kortet använder en vattenkylare med en kapacitet på 500 watt men sägs bara behöva använda 275 watt och kan hållas runt 50 grader celsius. Exakt hur väl kortet presterar vet vi inte i nuläget men kortet sägs komma utrustat med 4 096 streamprocessorer, vilket är betydligt mer än exempelvis Radeon R9 290X:s 2 816.

fury_x

En intressant detalj som är mycket värd att nämna är att AMD:s nya flaggskepp inte är luftfyllt som många tidigare generationers flaggskepp. Detta betyder att kortet har ett inbyggd vattenkylningssystem som kräver en extern fläkt men att själva kortet i sig är mindre än många konkurrenter. Kortet är också betydligt mindre än än Fury X:s syskon, kallat Radeon R9 Fury. Det mindre kraftfulla syskonet sägs kylas med fläktar men vi vet i nuläget inte hur mycket prestanda vi kan vänta från det. AMD har inte bekräftat kortets antal streamprocessorer eller några andra viktiga specifikationer. Vad vi vet är att Fury kommer vara AMD:s nya luftkylda flaggskepp.

R9 Nano tar Fiji till Mini ITX-system

Tack var HBM-minne kan AMD:s nya grafikkort vara relativt kompakt. För att poängtera detta introducerar företagets också ett nytt kort vid namn Radeon R9 Nano. Detta nya kort baseras också på Fiji men får plats i ett mycket litet format. Kortet mäter drygt 15 centimeter men sägs ändå erbjuda mer prestanda än det nuvarande flaggskeppet R9 290X, med låga temperaturer och låga ljudnivåer, delvis tack vare kortets låga strömförbrukning på bara 175 watt. Allt som allt ska R9 Nano ge dubbelt så mycket prestanda per watt som Hawaii-grafikkretsen.

fury_nano

Utöver dessa få detaljer om Radeon R9 Nano vet vi inte mycket mer om kortet. Vi vet dock ännu mindre än AMDs kommande flaggskepp. Under hösten planerar AMD att introducera ett grafikkort med dubbla Fiji-processorer. Kortet har inget namn ännu men AMD lovar att det kommer att bli världens mest kraftfulla grafikkort.

R9 300-serien – R9 200 i ny kostym

Samtidigt som AMD presenterade den nya Fury-serien visades företagets nya 300-serie. Serien har kritiserats av många eftersom den inte har många likheter med 200-serien men nu är den i alla fall här. Som vanligt är den uppdelad i två familjer kallade Radeon R7 och Radeon R9. Radeon R7 har två modeller kallade 360 och 370. Radeon R7 360 är ett litet grafikkort som är gjort för spelare som nöjer sig med att spela i mindre krävande spel i Full HD-upplösning. Kortet skeppas med 2 gigabyte GDDR5-minne och blir 300-seriens billigaste och minst kraftfulla grafikkort. Strax ovanför 360 finns 370 som sägs erbjuda marginellt högre prestanda men hålla sig kvar vid två gigabyte GDDR5-minne.

Om vi går ett steg uppåt så kommer vi till Radeon R9 380, 390 och 390X. Här hittar vi relativt kraftfulla grafikkort som är tänkta att driva krävande spel i upplösningar över Full HD. 380 kommer att säljas med fyra gigabyte GDDR5-minne medan 390, 390X sträcker sig upp till åtta gigabyte. Sistnämnda bygger på Hawaii-grafikkretsen från R9 290 och 290X, men med 8 gigabyte grafikminne istället för 4.

Lansering i sommar

När det gäller lanseringsdetaljer vet vi inte ännu allt om alla kort. Vad vi vet säkert är att Fury X kommer bli först ut med sin lansering schemalagd den 24 juni och ett rekommenderat pris på 650 dollar. Enligt rykte har AMD inte tillverkat särskilt många Fury X-kort vilket väntas göra det svårt att få tag på ett kort till en början men lansering kommer som sagt ske den 24 juni.

Det billigare Radeon R9 Fury-kortet kommer att nå butiker den 14 juli och säljas för 550 dollar. I nuläget har vi inga exakta lanseringsdetaljer för de resterande Fury-modellerna. Vad vi vet hittills är alltså att Nano kommer till butiker i sommar och att det dubbla Fiji-kortet dröjer till hösten.

När det gäller 300-serien har vi faktiskt redan fått svenska lanseringsdetaljer. Alla modeller kommer lanseras i Sverige på torsdag, den 18 juni. 360-modellen kommer att säljas för 1 160 kronor, 370 för 1 590 kronor, 380 för 2 130 kronor, 390 för 3 490 kronor och 390x för 4 490 kronor.

AMD:s Radeon 300-serie kan kritiseras för sin brist på nyheter men med HBM, Fiji och intressanta kylarlösningar i Fury-familjen kommer de kommande veckorna bli minst sagt intressanta för AMD på grafikmarknaden. Med alla modeller presenterade återstår det nu att se hur väl de kan prestera, hur många AMD kan tillverka och hur många de kan lyckas sälja.

Relaterade artiklar

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
S0urcerr0RMcKinleyflopperMorkulSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
animahon3000

gud va kul!!!! men hur mycket presterar 380 och 390 i jämförelse med gtx 970, och vilken bör man köpa i så fall

Michael Z
Gäst
Michael Z

Hur kan ni missa o berätta att den största överaskningen var att AMD lägger priser väsentligt lägre än alla trott.

Fury – 549 dollar
Fury X – 649 dollar

Ryktet var ju att Fury X skulle kosta lika mycket som Titan X. Typ 10.000kr

Morkul
Medlem
Morkul

Vad som oroar mig är den fortsatta bristen på prestanda tester.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”Morkul”]Vad som oroar mig är den fortsatta bristen på prestanda tester.[/quote]

Vad är det att oroa sig över? Kommer över hela webben när NDA löper ut 🙂

Om du menar att du är otålig, så ja, vem är inte det 😛

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”SvenTobak”][quote name=”Morkul”]Vad som oroar mig är den fortsatta bristen på prestanda tester.[/quote] Vad är det att oroa sig över? Kommer över hela webben när NDA löper ut 🙂 Om du menar att du är otålig, så ja, vem är inte det :P[/quote] För att vara helt ärlig så hade jag missat att det dröjer till den 24de innan NDA lyfts. Med lite tur så får vi in exemplar till jobbet imorgon och eftersom alla är bortresta så kanske man hinner vara först framme och testa under midsommar helgen. Oj oj oj ved jag hoppas på att det kommer imorgon,… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

grymma kort vilken serie 🙂

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Michael Z”]Hur kan ni missa o berätta att den största överaskningen var att AMD lägger priser väsentligt lägre än alla trott. Fury – 549 dollar Fury X – 649 dollar Ryktet var ju att Fury X skulle kosta lika mycket som Titan X. Typ 10.000kr[/quote]Tanken var nog den att AMD skulle slappa detta kort for strax under Titan X pris. Tyvarr visste nVidia ett eller annat om detta och slappte GTX 980 Ti med en prislapp pa 649 USD. Kortet som presterar nastan lika bra som storebrodern Titan X men med betydligt lagre kostnad. Jag tror tyvarr att Fiji… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Runt millenieskiftet släppte ATI en massa olika Rage kort.
Nu är det dags att ge utlopp för ilskan igen med Fury.
Men om den inte får riktig DirectX12 kommer ilskan istället utlöpa i renodlad bärsärkargång hos folket.

R9 Nano är helt klart den gulligaste i kullen.
Den kelgrisen skulle jag faktiskt gärna stoppa in i en desktop-dator.
AMD is back!