LucidLogix är med sin Virtu-teknik först ut på desktopmarknaden med en mjukvarubaserad lösning som kan växla mellan en integrerad och extern grafikkrets för olika behov. Men licenskostnaden för mjukvaran ska tydligen vara för hög för att vara ett attraktivt alternativ för moderkortstillverkarna och nu smider AMD och Nvidia planer för att kontra Lucid Virtu.

Lucid Virtu är en mjukvarubaserad teknologi som i dagsläget fungerar på Sandy-Bridge baserade system och inriktar sig mot moderkort med H67-styrkretsen. Vad Virtu gör är att försätta det diskreta grafikkortet i viloläge när det inte används för att istället växla över till den integrerade grafikkretsen i Sandy-Bridge något som ledar till lägre strömförbrukning och värmeutveckling i din dator.

Nackdelen med tekniken är att licensavgiften är för hög på en marknad där moderkortstillverkare redan slåss mot varandra på ytterst små marginaler. Enligt Semiaccurate ligger priset på hela $10 i små volymer och $5 i större volymer. Kanske inte låter mycket för en slutkonsument men som tillverkare vill man självklart ha vinst för varje funktion man lägger till så det blir någonting som märks på slutpriset av ett moderkort.

Lucid_Virtu

Men nu sägs både AMD och Nvidia arbeta på egna lösningar för att konkurrera mot LucidLogix. Fördelen med detta är självklart lägre kostnader för tillverkare men framförallt konsumenter och att det blir integrerat i deras egna kontrollpaneler. En annan fördel är att en lösning från AMD och Nvidia även borde fungera på AMD baserade system.

Tänker LucidLogix vara kvar som en seriös aktör på marknaden och verkligen börja används mer utbrett behöver de sänka priset på deras mjukvara Lucid Virtu och erbjuda någonting som AMD och Nvidia inte har. I framtiden planerar LucidLogix att inte bara att försätta det diskreta grafikkortet i vila utan att helt stänga av det, ungefär som när du sätter datorn i strömsparläge fast enbart för grafikkortet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid