Grafikkortsmarknaden står inför stora förändringar de närmaste åren och i takt med att utbudet av processorer med integrerade grafikkretsar ökar kommer försäljningen av diskreta grafikkort att minska. En effekt som redan börjat ge stora utslag och där inte bara NVIDIA utan även AMD tappar marknadsandelar, trots den senares satsning på APU-kretsar. Vinnaren heter som väntat Intel.

AMD har två olika processorserier på marknaden idag där man även bakat in kraftfulla grafikkretsar i kiselchipen. AMD E-serien och AMD A-serien har sålt bra och täckt upp lite av företagets minskade försäljningen av diskreta grafikkort. Enligt de senaste uppgifterna från Gartner för grafikkortsförsäljningen under andra kvartalet är det dock inte i närheten för att vara tillräckligt. AMD är den tillverkare som faktiskt tappat mest marknadsandelar den senaste tiden på grafikkortsmarknaden, tätt följd av NVIDIA som också visar negativa siffror.

jpr_q2_2011_gfx_mkt_originalMärk väl att tabellen inte tar hänsyn till vilka grafikdelar som används, alla som skeppas räknas in.

Intel ser som väntat ut att vara den stora vinnaren och har ökat sin försäljning av grafikkretsar med hela 19,6% under andra kvartalet. När vi säger grafikkretsar och Intel i samma mening handlar det som vanligt om styrkretsar och processorer med integrerade grafikdelar. Lösningar som bara Intel, AMD och VIA/S3 erbjuder idag. Även om Intel är den stora vinnaren på pappret så är det värt att nämna att siffrorna avslöjar att det säljs 1,6 grafikkort för varje såld PC. Detta indikerar inte bara att vissa användare förlitar sig på SLI och CrossFire utan även att många datorer med Intel-processorer också nyttjar ett diskret grafikkort.

Totalt skeppades 140 miljoner grafikkapabla kretsar under andra kvartalet, en ökning på 22 miljoner enheter från samma kvartal förra året. Även om dessa siffror kan ses lite urvattnade med tanke på att många processorer alltså säljs med diskreta grafikkort upp till, är det en tydlig förändring i grafikkortsmarknadens utveckling.

Källa: JPR via X-bit Labs

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonUT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
UT_lol
Medlem
UT_lol

Oj då! Nu tror jag det blev lite fel va! 1. Vad jag vet så har Intel inte ett enda grafikKORT på marknaden. 2. Om siffrorna i tabellen stämmer och jag har räknat rätt så har både AMD och nVidia ökat antalet sålda GPU-er. AMD har ökat med ca 1.83% och nVidia har ökat med ca 4.34%. 3. Intels ”intrång” på marknaden behöver inte alls betyda att försäljning av grafikKORTen minskar, då det handlar om helt olika områden. Det finns t.ex. inte ett enda diskret grafikkort som presterar i samma (låga) nivå som Intels HD3000. Vore intressant och veta varför… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”UT_lol”]Oj då! Nu tror jag det blev lite fel va! 1. Vad jag vet så har Intel inte ett enda grafikKORT på marknaden. 2. Om siffrorna i tabellen stämmer och jag har räknat rätt så har både AMD och nVidia ökat antalet sålda GPU-er. AMD har ökat med ca 1.83% och nVidia har ökat med ca 4.34%. 3. Intels ”intrång” på marknaden behöver inte alls betyda att försäljning av grafikKORTen minskar, då det handlar om helt olika områden. Det finns t.ex. inte ett enda diskret grafikkort som presterar i samma (låga) nivå som Intels HD3000. Vore intressant och veta… Läs hela »