AMD har förlängt sitt långvariga samarbete med Globalfoundries, och har nu siktet inställt på en ny processnod på 7 nanometer.

Globalfoundries (GF) kommer att fortsätta vara AMD:s leverantör åtminstone fram till år 2021. I ett nytt avtal så behåller AMD sin långvariga partner för att förses med resurser och utveckling av deras nuvarande 14-nanometerstekniken samt utvecklingen av deras planerade 7-nanometersprodukter.

Detta indikerar på att AMD hoppar över mellanlandningen på 10 nanometer (nm), eller vänder sig till en annan leverantör för 10 nm-baserade produkter, medan Globalfoundries fortsätter jobba på 14 nm och den kommande krympningen till 7 nm.

AMD-WSA-2016-Supply-617x347

Då Globalfoundries 7 nm-teknik inte fortfarande är en bra bit ifrån massproduktion så kan AMD välja att stanna på 14 nm, som idag används till grafikkretsarna i Polaris-familjen och som snart kommer användas till nya processorer baserade på Zen, i ett par år framöver. Det kan i så fall komma att bli analogt till hur den äldre tillverkningstekniken på 28 nm användes i flera år innan migreringen till 14 nm inleddes.

I avtalet så klargörs det att AMD kommer att betala GF en summa på 100 miljoner dollar över de kommande fyra kvartalen. Därefter så ska AMD betala en summa baserad på hur mycket dom beställer från andra tillverkare och fabriker. Globalfoundries moderbolag kommer även att kunna köpa upp till 75 miljoner AMD-aktier fram tills år 2020 till ett pris av cirka 6 dollar styck. Dock framgår det i avtalet att moderbolaget inte får äga mer än 19,99 procent av AMD:s aktier på samma gång.

AMD-WSA-2016-Money-617x347

Med betalningen på 100 miljoner dollar samt ”kompispriset” på aktierna så räknar AMD med att totalt lägga ut cirka 335 miljoner dollar på denna affär. Men med tryggheten att ha en stadig leverantör under dom kommande 5 åren så hoppas AMD på att tjäna igen detta.
Nu är det dock Vega och Zen – båda baserade på 14 nm-teknik – som står härnäst på dagordningen hos AMD.

Transistorer kan stanna på 10nm, om 5 år satsas det på 3D-kretsar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid