Processor och grafikkortstillverkaren AMD har länge haft det tungt på de flesta av sina marknadsområden. Trots omstruktureringar har företaget fortsatt uppvisa dåliga räkenskaper och efter ytterligare ett nytt förlustkvartal har nu företagets börsvärde nått en bottennotering som svider extra när vi tittar i backspegeln.

AMD:s värde sjönk under fredagen till en bra bit under 1,8 dollar per aktie där man med en lägstanotering på 1,76 dollar återhämtade sig något för att under helgens stängning stanna på 1,79 dollar per aktie. Detta ger ett totalt börsvärde av 1,39 miljarder dollar, blott en fjärdedel av det AMD betalade för grafikkortstillverkaren ATI som köptes för 5,6 miljarder dollar för nio år sedan.

AMD har haft svårt att hävda sig på processormarknaden där giganten Intel, med ett totalt börsvärde av 139 miljarder, fortsätter att dominera. Även på grafiksidan har AMD mött extra tuff konkurrens från ärkerivalen Nvidia som inte bara plockat på sig en ensenlig mängd marknadsandelar det senaste året, där runt 74 procent av alla sålda grafikkort bär företagets Geforce-varumärke. Nvidia har även ett betydligt större börsvärde på drygt 10 miljarder dollar.

AMDstock

Analytiker förutspådde tidigare i år att AMD skulle vara ett av de miljard-företag som går i konkurrs innan år 2020.

AMD har samtidigt presenterat flera nya grafikkort under de senaste veckorna där företagets nya Fiji GPU är det stora dragplåstret. Samtidigt lovar AMD:s vd Lisa Su flera spännande produktlanseringar under året och ser även fram emot företagets introduktion av nya processorarkitekturen Zen samt ny 14 nanometers FinFET-teknik för effektivare kretstillverkning.

AMD ser även positivt på andra halvåret 2015 där Microsofts introduktion av Windows 10 väntas öka försäljningen av både processorer och grafikkort, både för stationära och bärbara datorer.

Källa: Google Finance

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
johnjensenSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Samsung borde köpa AMD. Så här kan vi inte ha det.

Stormense
Medlem
Stormense

Kom ihåg när Apple var nere i botten, men så gick de, efter Jobs commeback, tillbaka till vad de var bra på innan samt lanserade iPod och växte, lanserade iPhone och växte, lanserade iPad och växte. AMD tycker jag också ska ta ett steg tillbaka och försöka konkurera med Intel om vilken som har kraftigaste värsting-CPU/GPU. Nvidia blir svårare att konkurera med då de fortfarande dras med gammal ingrodd ATI mjukvara. Något som hindrar mig att byta från grönt till rött.