Under helgen började bilder på vad som hävdas vara ett kretskort för en av AMD:s grafikkortsmodeller baserade på den kommande arkitekturen Navi att spridas på internet. Enligt bilderna kan AMD ha valt GDDR6-minne framför HBM2 för Navi.

AMD Navi förväntas lanseras senare i år. Företagets VD Dr. Lisa Su ska hålla tal under öppningsceremonin av årets Computex-mässa, något som öppnar upp för ett ypperligt tillfälle att officiellt avtäcka Navi och Zen 2-baserade konsumentprocessorer.

Innan något officiellt avtäckande hunnit göras är det som vanligt inför hårdvarulanseringar många rykten och spekulationer som cirkulerar angående de kommande produkterna. Det senaste är två bilder på vad som sägs vara kretskort menade för utvärderingsmodeller av en kommande Navi-baserad grafikkortsmodell.

AMD Navi, kanske

De två bilderna visar relativt långa kretskort på strax över 25 centimeter i längd med AMD:s logotyp över PCI Express-kontakterna. Platsen menad för grafikprocessorn ser ut att ha ungefär samma storlek som för Polaris 10-grafikprocessorer. Kring denna kan vi sedan se åtta platser menade för GDDR6-minnesmoduler. Att det rör sig om GDDR6 och inte GDDR5/X-minne går att se hur kontaktpunkterna är placerade inuti varje minnesplats.

Det går även att se hur kretskortet utrustats med dubbla 8-pin PCIe-strömkontakter. Visar sig detta vara bilder på utvärderingsmodeller av Navi är detta dock inte nödvändigtvis den uppsättning strömkontakter de färdiga konsumentprodukterna bär. Detta då utvärderingskretsar ofta får överdimensionerad strömmatning. Utöver strömkontakterna går det att se en 8 + 1-uppsättning strömfaser och möjligheten för dubbla BIOS-uppsättningar.

Vad gäller de bildanslutningar som kretskorten förberetts för rör det sig om Displayport, HDMI och USB-C (VirtualLink). Kretskorten ser även ut att ha en relativt invecklat fläktanslutning, något som kan peka mot framtida referensdesigner med flertalet axialfläktar hos kylarlösningen likt kylarlösningen hos Radeon VII. Trots att just dessa kretskort har tre hål för att montera en radialfläkt likt äldre referensdesigner.

Många frågetecken kvarstår

I dagsläget är det fortsatt mycket information angående AMD Navi som inte har hittat sin väg utanför AMD:s betrodda inre cirkel. Något som resulterar i att det inte heller går att räkna ut exakt vad för prestandanivå vi kan komma att se hos de modeller som baseras arkitekturen. Arkitekturen har däremot tidigare spekulerats bli en slags uppföljare till arkitekturen Polaris menad för instegs- och mellansegmentet.

Visar det sig vara Computex 2019 som ser avtäckandet av grafikarkitekturen är det strax under en månad väntan kvar. Lisa Su kommer att hålla sitt tal den 27 maj, exakt vad som kommer att visas under upp under detta återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid