En ny rapport förutspår att AMD kommer att ta en allt större del av marknaden för konsumentprocessorer och även marknaden för serverprocessorer från konkurrenten Intel och innehava upp mot 30% av konsumentmarknaden innan årets slut.

En ny rapport från taiwanesiska DigiTimes menar att AMD kommer att fortsätta plocka poäng från konkurrenten Intel. Den taiwanesiska tidningens källor menar att AMD med deras Ryzen-processorer kan komma att innehava omkring 30 procent av marknaden för konsumentprocessorer innan år 2018 är slut.

Anledningen till denna profetia ska vara Intels långstående problem att gå från 14 nanometers (nm) tillverkningsteknik ned till 10 nm. Denna övergång var till en början tänkt att ske under 2016 men konstanta problem har tvingat Intel att skjuta på lanseringen av sina första konsumentinriktade processorer på 10 nm till år 2019. Detta har i sin tur lett till att fabrikerna utrustade för tillverkning av processorer och styrkretsar på 14 nm överbelastats och tillgängligheten och priserna för Intel-processorer stiger till följd av detta.

Tillverkare som Asrock, Asus, Gigabyte och MSI rapporteras ha börjat öka produktionen av moderkort utrustade med AMD:s processorsocklar. Även produktionen av färdigbyggda datorer baserade kring AMD:s processorer ska ha ökats.

Medans Intel dras med sina 10 nm-problem är AMD å andra sidan är på god väg till 7 nanometers tillverkningsprocess. De första processorenheterna i form av andra generationens Epyc-processorer med kodnamn ”Rome” förväntas börja skeppas framåt årets slut. Även grafikprocessorer på 7 nm är något som AMD har på gång.

Microsoft har bekräftat att AMD:s Epyc-processorer kommer att stå för hästkrafterna i en ny uppsättning av företagets Azure-maskiner. Även andra företag som Samsung, Dell, Supermicro och HP ska ha gett Epyc ett varmt välkomnande. Som ett resultat förväntas AMD hålla omkring fem procent av servermarknaden vid årets slut. En siffra som tros fortsätta stiga under 2019.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid