AMD har nyligen presenterat sina första Fusion APU-kretsar i form av Ontario och Zacate. Men till skillnad mot dessa mobila processorer har man även en kraftfullare mellanklass APU under utveckling. Llano väntas lanseras till sommaren och enligt uppgifter som ska komma från AMD själva presterar den inbyggda grafikdelen i paritet med dagens Radeon HD 5600-grafikkort.

Den turkiska webbtidningen Donanimhaber har nu publicerat nya uppgifter om AMD:s kommande Fusion-processorer som enligt sajten ska härstamma från processortillverkarens egen dokumentation. Denna gången fokuseras uppgifterna på AMD:s desktopplattform som med utvecklingsnamnet Lynx väntas lanseras någon gång mellan juni och juli månad 2011. 

Två till fyra kärnor med 32nm Silicon-on-insulator teknik

Hjärtat i den nya Lynx-plattformen kommer att vara den nya APU-kretsen Llano som ska tillverkas med AMD:s nya 32nm SOI teknik. Llano är en CPU som riktas mot mellanklassmarknaden och är alltså tänkt som en ersättare till dagens Athlon II-serie där man satsar på olika modeller med 2 till 4 processorkärnor.

Processorkärnorna baseras på AMD K10.5-arkitekturen men har med utvecklingsnamnet ”Stars” fått sig en ordentlig finputsning jämfört med de CPU-kärnor vi hittar i dagens K10-baserade Phenom-processorer. Llano kommer att baka in stora delar av nordbryggans funktionalitet direkt i processorförpackningen och förutom en PCIe 2.0 kontroller, dubbelkanals DDR3-1600 minneskontroller samt 1MB L2-cache per kärna hittar vi även en kraftfull grafikdel.

fusion.desk

Egenskap Llano med 4-kärnor Llano med 3 CPU-kärnor Llano med 2 CPU-kärnor
Tillverkningsteknik 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI
CPU 4 st. Stars CPU-kärnor 3 st. Stars CPU-kärnor 2 st. Stars CPU-kärnor
GPU Beavercreek DX11 Beavercreek DX11 Winterpark DirectX 11
L2-cache 4MB 3MB 2MB
Förbrukning 95 watt TDP 95 watt TDP 65 watt TDP

DirectX 11-grafik som hotar mellanklassmarknaden

Enligt den information som nu publicerats ska CPU-prestandan i Llano – som väntat – vara relativt jämförbar med den vi ser i dagens Athlon II och Phenom II-processorer. En dubbelkärnig Llano APU kommer att bjuda på likvärdig CPU-prestanda som Athlon X2 250 eller exempelvis Intel Core 2 Duo E6500. Men den inbyggda grafikdelen är upp till 4,7 gånger kraftfullare än den GPU som hittas i Core 2 Duo-plattformens Intel G41-styrkrets. 

Beavercreek presterar mer än dubbelt så bra som Sandy Bridges grafikdel?

Tittar vi på en fyrkärnig Llano APU så ökar prestandan märkbart och här ska AMD:s processor hota både Athlon II 640 och Core i3-540 i CPU-prestanda. Ändå mer intressant är den inbyggda grafikdelen som ska vara kraftfull nog att prestera i likvärdighet med AMD:s externa grafikkort i Radeon HD 5550-5600 serierna. Detta skulle betyda att AMD:s Beavercreek GPU som används i de fyrkärniga Llano-kretsarna inte sällan kommer prestera dubbelt så bra som Intel HD Graphic 3000 som används i Sandy Bridge. Något man tydligt kan se i NordicHardwares tester där vi jämför Intels inbyggda HD-grafik mot just AMD Radeon HD 5550.

När AMD lanserar sin Socket FM1-plattform till sommaren kommer de nya Llano-processorerna även att få stöd för Turbo Core 2.0 för bättre dynamisk prestandaförbättring och energisparfunktioner. AMD själva kommenterar inte kommande produkters prestanda och även om vi därför ska ta dessa uppgifter med en nypa salt känns det som att Sandy Bridge vara var början på årets evolution inom integrerad GPU-prestanda. 

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Låter högst troligt detta. Kan ni tänka er Llano i en GPGPU applikation? Det kvittar om Sandy Bridge har starkare CPU än Llano Sandy Bridge kommer bli utpresterad i sådana applikationer.

Ska bli spännande att se hur Llano står sig mot Sandy Bridge!