AIO(All-in-One)-datorer har ökat i efterfrågan på senare tid, någonting som fått tillverkarna att ta fram fler alternativ till en marknad där det nästan bara fanns Apple iMac att välja på. Någonting vi fick se när Apple lanserade sin senaste iMac-serie var att man förlitade sig på mobila kretsar för att få lägre strömförbrukning i sitt tunna format, och nu väljer alltså AMD att möta marknaden med speciellt framtagna grafikkort för AIO-datorer.

Ett problem som AIO-datorer fått leva med under i princip hela sin livstid är att det inte finns någon produktkategori från AMD, Intel och NVIDIA som passar in. Generellt sett har en AIO-dator möjligheten till mer strömkrävande komponenter än en bärbar dator, men att klämma in en 95-125W TDP-processor från det stationära segmentet är inte någonting som lockar heller då de oftast kommer med en pressad design precis som allt annat idag. Det tydligaste exemplet är de senaste iMac-modellerna som får använda sig av strömsnåla processorer från den stationära sidan, och mobila GPU:er för att hålla strömförbrukningen och därmed värmeutvecklingen nere.

imac

Allt-i-ett-PC allt vanligare, har folk tröttnat på dumburken?

AMD har nu valt att möta den marknaden och har skapat någonting däremellan bärbara och stationära grafikkort. Den nya HD 6000A-serien är specifikt designad för AIO-datorer och bjuder på samma specifikationer som de vanliga grafikkorten fast med lägre strömförbrukning, någonting som talar för antingen handplockade kretsar, nya kretskort med dyrare komponenter eller båda delar.

De första grafikkorten från AMD för AIO-datorer blir HD 6670A, HD 6650A, HD 6550A och HD 6450A och är som sagt helt identiska sett till specifikationer och klockfrekvens med de stationära motsvarigheterna HD 6670, HD 6650, HD 6550 och HD 6450. Skillnaden är då att HD 6000A-grafikkorten kommer med lägre strömförbrukning, men vilka TDP-värden det handlar om nämns tyvärr inte.

De nya HD 6000A-grafikkorten kommer inte att säljas separat utan är en produkt för OEM-tillverkare att beställa för att sätta in i sina AIO-datorer. Enligt AMD:s hemsida har HP och Lenovo flera modeller på ingång som kommer husera just HD 6000A-serien.

Källa: AMD

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
shaglordAnton KarmehedthisJacob Hugossonflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

inge nytt gällande desktop kort?

this
Medlem
this

Bra initiativ, man lär ju lätt vinna fler kontrakt än Nvidia genom dessa åtminstonde när det gäller AIO datorer.

Anton Karmehed
Admin

Ja AIO-burkar lär bara bli vanligare framöver så det är nog rätt satsat av AMD. Skulle vara intressant att få lite mer konkret information om hur dessa kretsar skiljer sig mot desktopvarianterna. Just detta med handplockning osv, om det förekommer.

Micke
Medlem
Micke

Vore det för dyrt om dem bara släppte lös MXM-marknaden så att AIO och bärbara datorer använder samma grafikkort? Hade varit ett smart sätt annars att utveckla marknaden på båda sidor. /s