AMD har idag officiellt lanserat sin nya familj av mobila processorkretsar – Fusion APU. Företaget väljer att använda sig av namnet APU för att särskilja de ny kretsarna mot en vanlig CPU då man nu även gjort plats för en kompetent grafikkrets i sin kiselkrets. Fusion APU kommer med stöd för DX11 och lägger fokus på multimedia och strömsnåla plattformar.

Ontario och Zacate är namnet på de två processorserier AMD idag lanserar och totalt ser vi fyra Fusion APU kretsar i första vågen av produkter. Det som skiljer dem två serierna åt är dess strömförbrukning, samtidigt som man inom serierna bestyckar sina kretsar med olika antal kärnor och klockfrekvenser.

APU Modell CPU-kärnor CPU-klock. GPU GPU-kärnor GPU-klockf. TDP
AMD E-350
(Zacate)
2 1.6GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD E-240
(Zacate) 
1 1.5GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD C-50
(Ontario) 
2 1.0GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W
AMD C-30
(Ontario) 
1 1.2GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W

Applikation Processing Unit är talande för hur AMD arbetat under utvecklandet av sin nya processorfamilj. Fokus ligger på bred funktionalitet och precis som Intel gjort med Sandy Bridge kommer Fusion-familjen med bred funktionalitet inbyggd direkt i processorkretsen.

zacate2

AMD fokuserar primärt på den mobila marknaden och deras 40-nanometertillverkade Fusion APU-kretsar ska redan vara på väg ut i system från mer eller mindre alla stora datortillverkare på marknaden. Zacate är tänkt att passa bäst in på den vanliga bärbara marknaden med högre prestanda men även högre energiförbrukning. Med ett TDP-värde på 18 watt ligger man i paritet med Intels populära Consumer Ultra Low Voltage Core 2-processorer.

Ontario har med halverad strömförbrukning matchats med Intels Atom-processorer och väntas vara mest aktiv på netbookmarknaden men även andra ultratunna datorer. Ledorden AMD arbetar efter är HD och dagslång batteritid. Den integrerade grafikkretsen ska med sina 80 stream-processorer inte ha några som helst problem att hantera högupplösta videoformat och ska även räcka till viss spelbarhet.

zacate.onatario

Den nya Bobcat-arkitekturen kommer med en eller två kärnor beroende på processormodell och dess energisnåla arkitektur ska enligt AMD ge både god prestanda och lång batteritid. Man specificerar 10 timmar eller mer, vilket givetvis beror på datortillverkarnas övriga komponentval och optimeringar.

AMD:s nya Fusion APU-kretsar kommer även med stöd för UVD3 – AMD:s nya mediaprocessor. Tack vare att flera moderkortstillverkare planerar att lansera moderkort med inbyggda Fusion APU-kretsar kommer AMD:s nya familj även bli en högst intressant HTPC-plattform.

AMD Fusion A-serien kommer att fylla på familjen under första halvan av 2011. Kodnamnet för dessa processorer är Llano och kommer att vara en kraftfullare mellanklass APU med upp till fyra stycken Phenom II CPU-kärnor samt en inbyggd DirectX 11 GPU med troligtivs både fler och högre klockade stream-processorer. Fusion A-serien kommer att tillverkas i 32nm och matchas med den kommande Socket AM3+ plattformen.

Annons

13
Leave a Reply

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
hymerJacob HugossonAnton KarmehedSwedish Berserkthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Mycket efterlängtat! Satt nästan och F5ade här på morgonkvisten 😀
När kan man räkna med att div mitx brädor börjar dyka upp med Zacate?

rmd
Medlem

matx/itx kort bör väl vara pågång redan nu så dom ligger färdiga till lanseringen hoppas man 🙂

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”rmd”]matx/itx kort bör väl vara pågång redan nu så dom ligger färdiga till lanseringen hoppas man :)[/quote]
Jo hoppas det! När är det tänkt att lanseringen ska ske?

Här finns lite mer att läsa om gigabytes itx bräda.

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=zh-CN&tl=en&u=http://www.gigabyte.com.tw/press-center/news-page.aspx%3Fnid%3D963

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&sl=zh-CN&tl=en&u=http://www.gigabyte.tw/products/product-page.aspx%3Fpid%3D3681&rurl=translate.google.se&twu=1&usg=ALkJrhi57A_63lbB-MjaUrhwRcaxszxjCA#undefined

Laglorden
Medlem
Laglorden

Detta är bara på pappret än så länge va? För det finns inga reviews eller sådant ute nånstans? Skulle vara intressant att se hur den står sig mot Sandy Bridge eller iaf de lägst klockade SB i3-versionerna

Edit: Ah, okej, det är på G alltså, missade ditt inlägg (tog en ”runda” på webben först för att se om det fanns några tester nånstans)

donnie
Gäst
donnie

Det finns en del ”äldre” reviews som t.ex. :

http://www.anandtech.com/show/3933/amds-zacate-apu-performance-update
http://www.anandtech.com/show/4023/the-brazos-performance-preview-amd-e350-benchmarked

Kort och gott så verkar detta vara det ultimata XBMC burken och det är därför jag ser fram emot det så mycket. Hade varit roligt att titta på sin Watt mätare och se siffror under 30 🙂

donnie
Gäst
donnie

Den verkar ha dykt upp på deras engelska sida också:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3681#ov

this
Medlem
this

Vill ha en laptop med AMD E-350 och 13 tums skärm med upplösning 1600×900. Sen någon schysst SSD disk på det.

Svensken
Medlem
Svensken

Mums. AMD har en spännande framför sig med sina Fusion produkter. Zacate och Ontario är perfekta till HTPC och bärbart!

När kommer recensionerna på dessa tro?

Jacob Hugosson
Medlem

Zotac ZBox ser jävligt intressant ut som HTPC 🙂 http://www.amdforum.se/artikel/zotac-slapper-fusion-baserade-zbox-860/

hymer
Medlem
hymer

ohh den zboxen var ju grymt sexig. Hoppas den lanseras snart 😀