AMD lanserar så officiellt den nya APU-kretsen Kaveri som tar över efter den nuvarande Richland-arkitekturen. Med Kaveri introducerar AMD flera noterbara nyheter, bland annat en grafikdel baserad på GCN-arkitekturen med stöd för Mantle, delat minne med CPU samt generellt högre prestanda.

Kaveri är en krets som mäter 245 millimeter och tillverkas av totalt 2,41 miljarder transistorer med ny 28 nanometers tillverkningsteknik. Detta till skillnad mot tidigare APU-kretsar som tillverkats med 32 nanometersteknik. De kraftfullaste kretsarna får fyra CPU-kärnor baserade på arkitekturen ”Steamroller” samt en grafikdel baserad på arkitekturen ”Graphics Core Next” med upp till 512 streamprocessorer. AMD utlovar upp till 20 procent högre prestanda per instruktion med sin nya CPU-arkitektur Steamroller om vi jämför med föregångaren Piledriver som används i Richland och den nyvarande A-serien av APU-kretsar.

Graphics Core Next – Samma GPU-arkitetur i alla plattformar

Mest intressant är troligtvis den nya grafikdelen som med sin cementerar AMD:s satsning på GCN-arkitekturen. Med Kaveri har AMD sin GCN-arkitektur aktiv i alla nuvarande plattformar, från spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One till integrerade APU-kretsar för PC och givetvis även deras dedikerade Radeon-grafikkort. En milstolpe för AMD och även goda nyheter för spelutvecklare världen över. Detta innebär även att vi hittar stöd för Mantle där AMD pratat om 45 procent högre prestanda i spel med just sin Kaveri-arkitektur jämfört med DirectX. Andra noterbara nyheter är ljudprocessorn Trueaudio, en ny krets för videokodning och uppspelning samt den delade minnestekniken huma. Det senare gör det möjligt för CPU och GPU-kärnorna att dela minne och på så sätt öka minnesprestandan. Tillsammans med GCN-arkitekturens optimeringar för GPGPU-applikationer siktar AMD på bättre GPU-accelerering i många traditionella CPU-belastningar.

kaveri_GPU

  A10-7850K A10-7700K A8-7600
CPU-familj Kaveri Kaveri Kaveri
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm 28 nm
Transistorer 2,41 miljarder 2,41 miljarder 2,41 miljarder
CPU-arkitektur Steamroller Steamroller Steamroller
Kärnor 4 st. (2 moduler) 4 st. (2 moduler) 4 st. (2 moduler)
CPU-basfrekvens 3,7 GHz 3,4 GHz 3,3 GHz
CPU-turbofrekvens 4,0 GHz 3,8 GHz 3,8 GHz
L2-cache 2 x 2 MB 2 x 2 MB 2 x 2 MB
Upplåst multipel Ja Ja Nej
GPU-arkitektur GCN (Radeon R7) GCN (Radeon R7) GCN (Radeon R7)
Streamproc. 512 st. 384 st. 384 st.
GPU-frekvens 720 MHz 720 MHz 720 MHz
Minnesstöd 2 133 MHz 2 133 MHz 2 133 MHz
Sockel FM2+ FM2+ FM2+
TDP 95W 95W 65W/45W
Pris 1 600 SEK ~1 400 SEK ~1 100 SEK

Idag lanserar AMD inte mindre än tre nya APU-kretsar i sin A-serie där den stora skillnaden handlar om grafikkretsarnas streamprocessorer, klockfrekvenser på CPU-kärnorna men även deras effektförbrukning. Med Kaveri kryper AMD under 100 watt specificerad energiförbrukning över hela familjen. De två toppmodellerna i AMD A10-serien får en specificerad förbrukning på maximalt 95 watt medan AMD A8-7600 klarar sig på 65 watt eller 45 watt. Detta genom en ny teknik kallad ”configurable TDP” där användaren själv ställer in vilken effektförbrukning APU-kretsen ska hålla sig till, smidigt för de som exempelvis vill få en processor flexibel för olika användningsområden. De två toppmodellerna i A10-serien kommer däremot med upplåsta multipliers och ger större friheter för överklockare.

AMD väljer att uppdatera sin processorsockel med introduceringen av Kaveri och Sockel FM2+ är tyvärr inte kompatibel med processorer eller moderkort baserade på den tidigare Sockel FM2-plattformen.

AMD_Kaveri_APU_2

AMD närmar sig spelbar prestanda i 1080p med integrerad grafik

Sammantaget pekar AMD på en rejäl förbättring i GPU-prestanda med sin nya Kaveri-familj av APU-kretsar. Tillverkaren menar att den nya GCN-grafikdelen, särskilt i A10-serien, ska vara kapabel att nå spelbar prestanda i de flest av dagens nya titlar med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Något vi sedan tidigare oftast sett varit en övermäktig uppgift för integrerade grafikkretsar. Dagens lanseringe av Kaveri-arkitekturen fokuserar på den stationära PC-marknaden men den ökade GPU-kraften bör samtidigt vara mer gynsam i det bärbara segmentet samt i mindre datorsystem där man sällan har behov eller utrymme för större diskreta grafikkort.

Detta illustreras även väl av AMD som ett knappt dygn innan lanseringen av sin nya APU-familj skickade oss ett färdigt testsystem baserat på AMD A8-7600. Ett mini-ITX-system byggt i det smidiga och stilrena ITX-chassit Xigmatek Nebula. Tyvärr har vi av tidsbrist inte haft någon möjlighet att utföra egna tester på AMD:s nya APU-familj men vi ber att får återkomma med mer information och prestandauppgifter för Kaveri framöver.

AMD_Kaveri_system

AMD A10-7850K samt A10-7700K ska finnas i svenska butiker inom kort med en prislapp på runt 1 600 kronor respektive 1 400 kronor inklusive moms. Minstingen i familjen som skickats ut till test, AMD A8-7600, ska ironiskt nog dröja till slutet på första kvartalet och väntas då få en prislapp på runt 1 100 kronor inklusive moms.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid