I väntan på Zen lanserar AMD sin senaste serie mellanklassprocessorer, i form av 7:e generationens APU:er och den nya AM4-plattformen.

Idag lanserar AMD officiellt sin sjunde generation stationära APU-kretsar, som banar väg för lanseringen av den nya arkitekturen Zen närmare årsskiftet. Det rör sig om den nya plattformen med kodnamnet Bristol Ridge, som på allvar tar Excavator till mellanklassen och introducerar en helt ny sockel, AM4, som i längden ska förena AMD:s processorer i samtliga prisklasser.

Stationär Excavator på allvar

Excavator lanserades för över ett år sedan i mobilt format, då med kodnamnet Carrizo. En regelrätt lansering till stationära datorer har däremot dröjt, utöver ett fåtal budgetprocessorer utan integrerad grafik som lanserades till FM2+-plattformen under våren.

Det är först nu som en regelrätt Excavator-lansering kommer i stationärt format, under kodnamnet Bristol Ridge. Någonting AMD har poängterat sedan tidigare är dock att Excavator i grunden är en arkitektur som optimerats i första hand för energieffektivitet snarare än råprestanda, vilket också återspeglas i lanseringsutbudet.bristol_ridge_features

De kraftfullaste modellerna i den nya serien utlovas matcha CPU-prestandan hos toppmodellerna från föregående generation (Godavari), men med ett TDP-värde på max 65 watt där föregångarna som mest legat på 95 watt.

Med de nya CPU-kärnorna utlovas 17 procent bättre enkeltrådsprestanda jämfört med Godavari, även om fokus i första hand ligger på energieffektiviteten. Däremot används uppdaterade grafikkretsar baserade på GCN 3.0 som utlovas leverera uppåt 27 procent bättre prestanda än föregående generation, vilket trots allt låter som ett respektabelt prestandakliv.

Inbyggt finns även stöd för hårdvaruavkodning av VP9 och H.265/HEVC, som används bland annat för effektivare 4K-videouppspelning.

Den stora nyheten: AM4 och DDR4

Medan den kraftfullare grafikdelen och förbättrade energieffektiviteten potentiellt bådar gott inte minst för kompakta system såsom TV-bänksdatorer för spelande, så är det den kringliggande plattformen och den nya minneskontrollern som är de särskilt intressanta nyheterna. Med Bristol Ridge och kommande processorserier vill AMD nämligen konsolidera sina plattformar och gå ifrån den modell där prestanda- och budgetsegmenten använt helt skilda socklar, som använts i närmare fem år.chipsets

Istället kommer den nya sockeln AM4 vara en gemensam nämnare för både APU:er och kommande entusiastprocessorer ur Zen-familjen. Tillsammans med Bristol Ridge lanseras styrkretsarna B350 och något billigare lillebror A320, som båda använder AM4 och medför stöd för moderna lagringsgränssnitt som USB 3.1, PCIe 3.0 och NVMe.

Bristol Ridge är även AMD:s första stationära processorserie med fullt stöd för DDR4-minne på upp till 2 400 megahertz. Det innebär mer tillgänglig bandbredd (en ökning på uppåt 22 procent), som inte minst blir en fördel för den som använder integrerad grafik.

Inga lösa processorer på hyllorna

Medan Bristol Ridge och sjunde generationens APU:er innebär en viktig mellanlandning inför lanseringen av Zen s kommer också lanseringen med en stor fotnot: i nuläget är det endast AMD:s OEM-partners som får tillgång till de nya kretsarna.Lineup

I första hand är det åtta modeller som är på väg ut till tillverkare, där de sedan kommer säljas som en del av färdigbyggda datorer. Exakt när – eller om – motsvarande processorer och tillhörande moderkort lanseras som lösa delar framgår inte i nuläget.

Det är ett bekant eko av lanseringsplanerna för Zen, som nyligen bekräftades komma endast till OEM inför årsskiftet, med lansering i lösform först i början av 2017. Därefter blir det sedan dags för ersättaren till Bristol Ridge, i form av Zen-baserade Raven Ridge någon gång under nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Spännande, och roligt att det äntligen kommer lite info om AM4! Ser fram emot en Zen-FX privat, men även framtida APUer baserade på Zen.
En liten notis, bara, ni menar FM2+, förmodar jag, då AM2+ är några år. 😉

this
Medlem
this

Fortfarande 28nm som gäller för dessa antar jag?