Med Mantle riktade AMD strålkastarljuset mot de åldrande grafik-API:erna Directx och Opengl och banade väg för en ny generation av grafikmjukvara. Men på senare tid har Mantles utrymme på marknaden blivit ifrågasatt, och nu kommer beskedet att tekniken kommer brytas upp och istället integreras i nästa generations Opengl.

Directx har länge varit de facto-standarden för grafikrendering på PC-plattformen och en bidragande faktor till att Windows blivit så centralt för PC-spelande som det är idag. Men Directx är numera en gammal teknik som inte nödvändigtvis passar hur förhållandet mellan CPU och GPU ser ut idag, och Windows-exklusiviteten klingar inte heller vidare bra med en marknad som i allt större grad centreras kring flerplattformslösningar. Alternativet har varit Opengl, som med sin öppna källkod fungerar både till Windows och POSIX-operativsystem som Linux, Mac, BSD och dess derivat. Men även Opengl har fått gråa hår.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Grafik/AMD_Mantle/largethumbnails/mantleAPI.jpg

Det var det klimatet på grafikmarknaden som drev AMD till att introducera Mantle i samband med lanseringen av den nya R9 300-serien grafikkort lite mer än två år sedan. Mantle presenterades som ett alternativ till Directx och Opengl, tänkt att vara både enklare att arbeta med och erbjuda betydligt mer kontroll till spelutvecklare för att få ut så mycket prestanda som möjligt ur moderna grafikkretsar.

Satsningen satte grafik-API:er i fokus, och inte långt därefter utannonserades planerna för Directx 12, Microsofts svar på Mantle som tar liknande effektiviseringar till den bekanta Directx-plattformen. Fördelen med Microsofts nya API är att det fungerar med flera olika grafikarkitekturer, medan Mantle i dess dåvarande form var skräddarsytt för AMD:s GCN-arkitektur. Mantle kunde dock fortfarande skryta med att på pappret inte vara Windows-exklusivt, utan fungera precis lika väl till Linux.

Mantle blir en del av Vulkan

Det som många såg som spiken i kistan kom dock i form av Vulkan, en vidareutveckling av Opengl framtagen av Khronos. Vulkan ska precis som Mantle och Directx 12 erbjuda mer kontroll över grafikkretsen och bättre effektivitet, samtidigt som det inte är exkusivt till någon grafikarkitektur eller något specifikt operativsystem – Mantles utrymme på marknaden har därmed krympt markant.

Nu har AMD och Khronos meddelat att Mantle som vi känner till det idag inte kommer släppas till allmänheten, men att tekniken kommer hitta ett nytt hem som en del av Vulkan. Stora delar av Mantles kodbas kommer utgöra grunden i Vulkan. Enligt AMD var målet från första början att göra Mantle till en industristandard, och integreringen i Vulkan kommer ge betydligt bättre förutsättningar för att så ska bli fallet – Vulkan kommer kunna användas till både Windows och Linux, men även till mobila operativsystem som Android. Av allt att döma kommer AMD fortsätta bygga vidare på Mantle, men inte nödvändigtvis som ett fristående API så som det var tänkt från början.

Vulkan är fortfarande inte en helt färdigställd standard, utan en tidig specifikation kommer presenteras först senare i år. En faktisk lansering kan vi sedan vänta oss först närmare årsskiftet eller någon gång under nästa år.

Källa: AMD

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KaffiMannOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Stora vinnaren här blir Nvidia som slipper gå på knän för AMD.

Annars var detta något alla förväntade sig, att Mantle skulle bli nästa OpenGL upplaga.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”Oldvikingschool”]Stora vinnaren här blir Nvidia som slipper gå på knän för AMD. Annars var detta något alla förväntade sig, att Mantle skulle bli nästa OpenGL upplaga.[/quote] Mener å huske at Nvidia ble invitert til å bli med på dette, men de er vel for sta til å legge til side forskjeller for videre utvikling. Den store vinneren her er vel alle kunder og sluttbrukere. AMD har jo betalt litt for utvikling og lagt ett press på markedet, har skjedd flere ganger at utviklingen av DirectX har stagnert fordi Microsoft ikke har sett behovet for videre utvikling. Og OpenGL har… Läs hela »