Processor och grafikkortstillverkaren AMD har kämpat i motvind under en längre tid där både hård konkurrens och interna omställningar resulterat i röda siffror i företagets kvartalsrapporter. Detta ska enligt en grupp analytiker bara vara början på slutet för den välrenomerade kretstillverkaren som spås gå i konkurrs redan till år 2020.

Det är analytiker från Kerrisdale Capital Investement som levererar dödsdomen för AMD i en nyligen publicerad rapport kallad ‘Find a Zero: Which Billion Dollar Company Will be Bankrupt by 2020’. Investeringsbolaget har synat AMD:s verksamhet och dragit slutsatsen att företaget går en allt annat än ljus framtid till mötes, eller rättare sagt finns det ingen direkt framtid för AMD om vi ska tro rapporten.

AMD var en framgångssaga

Rapporten presenterar AMD som en av Silicon Valley’s framgångshistorier inom halvledarbranschen men konstaterar att företaget gått kräftgång sedan 2008. AMD ska enligt rapporten överlevt sedan dess genom att kapa driftskostnader, bryta loss sin halvledartillverkning till ett separat bolag samt flytta fokus från sin traditionella huvudmarknad, PC, till ”tillväxtmarknader”.

”While it may be succeeding in marketing its turnaround narrative to the market, we see AMD at a point of no return. We identify a toxic combination comprising an uncompetitive product portfolio, technological leap forwards by competitors, several structural challenges, poor positioning due to an ineffective strategy and a worsening balance sheet. While it is bagging some wins, the clock is ticking and AMD will be unable to drive profitability in industries where product leadership, rather than merely pricing, determines success.” skriver Kerrisdale Capital i sin rapport.

Medan analytikerna inte motsätter sig att AMD fortfarande har vissa grenar inom företaget med goda förutsättningar ser man inte detta som tillräckligt för att företagets nya vision ska vara genomförbar. Istället förutspår analytikerna att AMD som under 2010 värderades till 6,8 miljarder dollar kommer att gå bankrutt innan slutet av 2020.

amd.chipset

Detta ska komma av att AMD till skillnad mot många andra konkurrenter är för bunden till den mer flyktiga PC-marknaden och inte kunnat dra nytta av viktiga uppgraderingscykler på företagsmarknaden. AMD:s nya fokus på den mobila marknaden ska vara rätt väg men enligt rapporten har huvudkonkurrenten Intel redan ett för stort försprång på denna marknad. Samtidigt har AMD genom att flytta ut sin halvledartillverkning till Globalfoundries tappat konkurrenskraft mot flera av sina stora konkurrenter som Intel och Samsung med egen kretstillverkning.

AMD_Intel_RD

Spelkonsolsatsningen var bara en kortsiktig lösning

I rapporten detaljerar man även AMD:s satsning på spelkonsolmarknaden och menar att företagets designvinster hos Sony, Microsoft och Nintendo varit en kortsiktig lösning på företagets sjunkande omsättning. Marginalerna på spelkonsolmarknaden är notoriskt dåliga och analytikerna menar att den ökande omsättningen från dessa affärer kommer börja sjunka efter 2017 när spelkonsolernas livstid börjar gå mot sitt slut.

Medan rapporten från Kerrisdale Capital knappast är ett rent höftskott har AMD lovat flera efterlängtade produktlanseringar under 2015 och jobbar även på sin helt nya CPU-arkitektur Zen för att ta upp kampen med Intel. Redan de närmaste månaderna i takt med lanseringen av nya grafikkretsen Fiji kan vi få en försmak på företagets framtidutsikter på marknaden.

Källa: Valuewalk

Läs även

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
metalmuminBertamPer LunqvistThage G UlfmyrKille Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Poised
Gäst
Poised

🙁 😥

Gillar Amd starkt, hoppas att de på något sätt klarar sig…

Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Förhoppningsvis hinner de vända på skutan, alternativt bli uppköpta innan det händer.

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Jag tycker AMD verkar ha något på gång med Zen-arkitekturen! Har inte läst mer än nyheterna här och på sweclockers men jag får lite ”Hammer”-vibbar! Funderar på att gå in och chansa lite på aktien 🙂

Jämför marknadsvärdet
AMD: $1.8 miljarder
Intel: $157.1 miljarder
nVidia: 11.6 miljarder

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Hon som leder AMD är väl inkvoterad, så vad väntar ni er?

.

Kille
Gäst
Kille

Skulle väl säga att #4 är väl ett bevis på att kvotering behövs. Så att dumhet INTE göms och glöms i det fördolda, utan får prata ut och på bevisa sin IQ inför alla 😉 Hur som haver. Jag tror tyvärr eller tack och lov att det finns en hel del människor där ute som beställer rapporter och utredningar inför uppköp och det hela handlar om ett kommande uppköp. Denna rapport kommer ju enbart sänka värdet. Därav ett billigare pris. AMD är och kommer troligtvis vara en start aktör långt framöver men kanske som egen utan som en del i… Läs hela »

Thage G Ulfmyr
Gäst
Thage G Ulfmyr

Snillen spekulerar… Det här har man ju ALDRIG tidigare hört… AMD står starkare för framtiden idag än någonsin. Är inte det minsta orolig. Men vill man måla fan på väggen ska man såklart göra det om man mår bra av det. 😀

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

AMD är totalt körda, ska bli kul i framtiden att pröjsa 20k för en skräp dator och noll utveckling.
Dags att köpa en konsol, pc-spelande kommer att dö ut.

AMD har idag inte en enda vettig produkt och även om de skulle lyckas få fram en så är deras marknadsandel och rykte så dåligt att inte spelar nån större roll.

Bertam
Gäst
Bertam

”Analytiker”. :zzz De har påstått att AMD ska gå i konkurs de senaste tio åren utan att det hänt. Ingen tror på dem nu heller. AMD har väldgt starkt produktutbud från nästa år.

metalmumin
Gäst
metalmumin

Samsung har redan gått ut med att de vill köpa AMD. Hyenorna vill bara driva ner priset först.