AMD rapporterade sin största nedgång på den diskreta grafikkortsmarknaden i historien under det andra kvartalet 2015. Företaget tappade 20 procentenheter ned till en marknadsandel av blott 18 procent medan Nvidia stod för resterande 82 procent av marknaden, siffror som nu börjar jämna ut sig något efter en vändning hos det röda lägret under tredje kvartalet.

AMD ska enligt en ny rapport från Barron’s börjat plocka tillbaka marknadsandelar från det gröna lägret och visar på en positiv utveckling från det historiskt dåliga bakslaget under andra kvartalet. AMD har aldrig tappat så många marknadsandelar i ett kvartal jämfört med motsvarande kvartal förra året och med en marknadsandel under 20 procent började det se riktigt bistert ut för företagets grafikkortsavdelning.

Nu verkar det som att AMD efter flera nylanseringar i sommar fått vind i seglen och åtminstone börjat plocka på sig nya marknadsandelar på den diskreta grafikkortsmarknaden. Enligt Barron’s ska AMD primärt fått igång en god försäljning av sina nylanserade Radeon R9 300-kort där specifikt R9 380 samt R9 390X med en prislapp på mellan 200 till 400 dollar ska gått bra.

Fiji har inte gjort någon större inverkan

Nvidia sägs fortfarande vara svårslagna i det övre prissegmentet där både Geforce GTX 980 Ti samt GTX Titan X står ohotade. Uppgifter som initialt kan låta underliga med tanke på AMD:s lansering av slagkraftiga Radeon Fury-serien och deras Fiji GPU. Men med kort tid på marknaden och dålig tillgänglighet har AMD:s nya Fiji-kort inte fått en chans att göra någon större påverkan i försäljningslistorna.

Fury_vs_290X_vs_980Ti

Medan domen fortfarande inte har fallit för det tredje kvartalet som fortlöper i skrivande stund bör AMD kunna hämta tillbaka några av de marknadsandelar man förlorade under andra kvartalet. Om det räcker för att återigen ta sig över 20 procent eller för den delen närma sig de 22,5 procents marknadsandelar man rapporterade under första kvartalet 2015 är desto mer oklart.

Källa: Barron’s

Läs mer

 

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MrmasjMorkulMichael_ZRKZider Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Kul för AMD. Folk borde köpa deras kort då de ofta presterar bättre än motsvarande Geforce modell.

380 är snabbare än 960
390 är snabbare än 970
390x drar jämt med 980 fast billigare.

Thi
Medlem
Thi

[quote name=”hymer”]Kul för AMD. Folk borde köpa deras kort då de ofta presterar bättre än motsvarande Geforce modell.

380 är snabbare än 960
390 är snabbare än 970
390x drar jämt med 980 fast billigare.[/quote]
Problemet är deras drivrutiner är kasst jämfört med Nvidias. Sen är inte AMDS kort så strömvänliga heller. Undviker AMDs CPU/GPU tills dom får ner Watt talen.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

[quote name=”addic”][quote name=”hymer”]Kul för AMD. Folk borde köpa deras kort då de ofta presterar bättre än motsvarande Geforce modell. 380 är snabbare än 960390 är snabbare än 970390x drar jämt med 980 fast billigare.[/quote]Problemet är deras drivrutiner är kasst jämfört med Nvidias. Sen är inte AMDS kort så strömvänliga heller. Undviker AMDs CPU/GPU tills dom får ner Watt talen.[/quote] Pga. miljön eller dålig ventilation/kylning i lådan? Om det är pga. kan ju AMD ägare ha en lampa mindre i sina rum så täcker det in vad skillnaden kan vara i miljöpåverkan per månad. Och det där med drivuriner tror jag… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Som jag har skrivit tidigare så upplever i alla fall jag en generell besvikelse ifrån stort antal personer över denna generations grafikkort. Många hade förväntat sig betydligt bättre prestanda i 4K upplösningar. Just nu är det många där ute som sitter och håller på sina pengar i väntan på ett singel grafikkort som presterar bra nog i 4k upplösningar för att kunna användas i spel. De grafikkort de har i dag ger dem nog prestanda för lägre upplösningar. Så om bara ett av företagen får 4k att fungera i nästa generation grafikkort kan det mycket väl betyda konkurs för det… Läs hela »

RK
Gäst
RK

[quote name=”Gambit_2K”]Och det där med drivuriner tror jag inte på alls. Tittat bara på Windows 10 drivrutinerna nVidia släppte som senaste exemplet.[/quote] Det handlar inte om tro, utan om fakta och AMD har historiskt haft mycket problem med sina drivrutiner. Jag har använde så gott som uteslutande kort från ATI/AMD mellan 2003 och 2013 och kan ärligt säga att just allt strul med drivrutiner, framförallt i Linux, är anledningen att jag idag undviker AMDs kort som pesten. Någonstans kring 2007-2008 lovade AMD dyrt och heligt att supporten för Linux skulle bli mycket bättre och att de binära drivrutinerna skulle komma… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@RK

Lite lustig med nVidia och Linux. nVidia i sig är ganska hatade i Linux världen eftersom de inte vill släppa sin drivrutinskod fri, men deras drivrutiner är å andra sidan ganska problemfri jämfört med AMD.

På Windows är dock båda AMD och nVidia ganska lika när det kommer till själva drivrutinerna. AMDs Control Center, som inte är del av själva drivrutinen, är dock lätt kraschad och fungerar bland annat inte med par av de utvecklings miljöer vi har på jobbet.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”RK”]Fram till 2013 hade man åstadkommit en marginell förbättring, men de flesta stora problemen kvarstod fortfarande, utan någon lösning i sikte. Då bestämde jag mig för att inte köpa ett kort från AMD igen, såvida de inte kan visa att de menar allvar med att supporta Linux. Med tanke på hur lång tid som har gått sedan de lovade att göra just det och hur små faktiska förbättringar som skett är jag inte särskilt hoppfull att det någonsin kommer att hända.[/quote] LOL! What!? Visst, 2013 var inte det konkreta resultatet speciellt bra, men att de hade stakat ut vägen… Läs hela »

Zider
Gäst
Zider

[quote name=”addic”]
Problemet är deras drivrutiner är kasst jämfört med Nvidias. Sen är inte AMDS kort så strömvänliga heller. Undviker AMDs CPU/GPU tills dom får ner Watt talen.[/quote]

Jag tycker precis tvärtom angående drivrutiner, AMD har alltid funkat mycket bättre än nVidia för mig.

RK
Gäst
RK

Om det inte framgick så pratade jag endast om binärblobben, inte några öppna implementationer. När jag slutade använda AMD 2013 så var det fortfarande regel snarare än undantag att varje uppdatering av X fick Catalyst att sluta fungera och det tog oftast veckor eller månader för AMD att fixa en fullt fungerande drivrutin vid större uppdateringar av X medans nVidias drivrutiner generellt sett fungerade från dag 1. De öppna implementationerna var så klart mycket snabbare i den aspekten, men då fick man också göra avkall på funktionalitet (t.ex. UVD) och prestanda. Låt oss ta ett exempel: AMD lanserade UVD för… Läs hela »

Michael_Z
Gäst
Michael_Z

Har alltid och kommer alltid att köpa AMD kort och inget annat
Väntar ivrigt på Fury 2x

Mrmasj
Gäst
Mrmasj

[quote name=”Morkul”]Som jag har skrivit tidigare så upplever i alla fall jag en generell besvikelse ifrån stort antal personer över denna generations grafikkort. Många hade förväntat sig betydligt bättre prestanda i 4K upplösningar. Just nu är det många där ute som sitter och håller på sina pengar i väntan på ett singel grafikkort som presterar bra nog i 4k upplösningar för att kunna användas i spel. De grafikkort de har i dag ger dem nog prestanda för lägre upplösningar. Så om bara ett av företagen får 4k att fungera i nästa generation grafikkort kan det mycket väl betyda konkurs för… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Mrmasj”]Alltså hatar att göra människor besvikna men fysikens lagar + nuvarande känd teknologi hindrar tillverkarna från att kunna bygga grafikkort som klarar 4K i stabila 60FPS med bra inställningar. Troligen kommer inte heller första generationens grafikkort på 14/16nm att klara det du kräver. Så jag skulle gissa att med dessa mål får du vänta till andra generationens 14/16nm alt första generationens 10nm kort… så håll förväntningarna låga det här kommer ta tid![/quote] Detta är en quote som jag bara måste spara och förhoppningsvis kommer få anledning till att kommentera igen då med ett leende om att du hade fel.… Läs hela »

Mrmasj
Gäst
Mrmasj

Haha har jag fel äter jag gärna upp det, tyvärr är det väldigt osannolikt. Men är du intresserad så tycker jag du skall läsa på om nod krympningar och lite allmänt om grafikkorts arkitekturer så kommer du förstå varför jag är så säker min sak 😛