När nya grafikkretsar debuterar tenderar de äldre varianterna att få nytt liv med en ny etikett och prislapp, och så förväntas även bli fallet när AMD lanserar sin nya R9 300-serie. Nu talar uppgifter från Videocardz om att Hawaii, grafikkretsen i R9 290 och 290X, kan bli ett nytt kort med 8 gigabyte grafikminne.

Videocardz har kommit över uppgifter som pekar mot vilken roll AMD:s nuvarande toppgrafikkrets Hawaii kan komma att spela i den nya grafikkortsserien R9 300. Tidigare uppgifter talar om en ny grafikkrets, Fiji, som blir det nya flaggskeppet med 4 096 streamprocessorer och staplat HBM-minne, till vilket Hawaii kan återanvändas som ett billigare alternativ.

8 GB till konsumentpriser?

Uppgifterna talar nämligen om att Hawaii kan komma att kombineras med 8 gigabyte GDDR5-minne över en 512-bitsbuss, en lösning tidigare har sett från partnertillverkare från Sapphire. I det fallet kan det nya kortet komma att få namnet R9 380X och R9 380. Det är extra intressant i relation till de tidigare uppgifterna om att flaggskeppen R9 390 och 390X begränsas till 4 gigabyte HBM-minne och istället fokuserar helt på bandbredd – så frågan är om AMD verkligen skulle sälja sitt flaggskepp med mindre minne än dess lillebror, eller om uppgifterna snarare tyder på att det blir 8 gigabyte i R9 390X trots allt.

I övrigt talar uppgifterna om en klockfrekvens på 1 050 megahertz för Hawaii XT-kortet och 1 010 megahertz för Hawaii Pro-kortet, med 6 000 megahertz minnesfrekvens för båda två. Om uppgifterna stämmer bör vi få se korten utannonserade i samband med att den nya R9 300-serien avtäcks, vilket förväntas ske antingen under Computex den 2 – 5 juni eller E3 den 16 – 18 juni.

Källa: Videocardz via Wccftech


Relaterade artiklar


Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

amd är duktiga på att inte släppa rykten tidigt.