https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Grafik/AMD_Radeon_R9_390X/fullimages/AMD_radeon_717.jpg

Fler rykten bubblar upp angående nästa generations grafikkort från AMD, den här gången genom den lite otippade källan Linkedin. En AMD-ingenjör har nämligen uppdaterat sin profil med bedriften att ha tagit fram Radeon R9 380X och världens första 300-wattskrets med staplat minne.

En av de mest intressanta läckorna hittills har uppenbarat sig via Linkedin, där AMD-ingenjören Llana Shternshain har varit lite väl snabb med att uppdatera sin profil. I sin meritlista har Shternshain nämligen lagt till två intressanta milstolpar – färdigställandet av Radeon R9 380X i ”King of the hill”-familjen och utvecklingen av världens första grafikkrets på 300 watt med staplat HBM-minne.

AMD-Radeon-R9-380X-GPU-Linkedin

En eller två nya grafikkretsar?

Det finns två olika sätt att tolka de här två uppgifterna. Antingen så rör det sig om samma krets, vilket skulle innebära att det är R9 380X som blir nästa flaggskepp från AMD med staplat högbandsbreddsminne, eller så har två olika kretsar avslöjats – dels R9 380X med okända specifikationer och dels en ännu inte namngiven krets (antagligen Radeon R9 390X) som får just 300 watts TDP och HBM-minne.

AMD-Radeon-R9-390X-HBM-Linkedin

AMD förväntas göra en övergång till ny tillverkningsteknik under nästa år, men just Radeon R9 380X ska vara klar för tape-out, det vill säga att den är färdigutvecklad på pappret och ska vidare till faktisk produktion. Därmed bör vi räkna med att R9 380X tillverkas i 28 nanometer, och den nya grafikkretsen med 300 watts strömförbrukning bör rimligtvis även den ligga kvar på 28 nanometer.

Förhoppningsvis innebär det här att vi får se en utannonsering av ett nytt grafikkort förhållandevis snart, och med tanke på att Nvidia för närvarande har en väldigt stark position i prestandasegmentet hade det tjänat AMD väl att så snart som möjligt ge ett gensvar på Maxwell.

Källa: Linkedin via Wccftech

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Snacka om läcka 🙂
Stacked memory ska ju både vara strömsnålt och snabbt så nu kanske AMD kommer ikapp i prestanda/watt.

Såg precis att det var 2 olika ingenjörer som läckt.
Linglan Zhang (System Architect Manager) verkar vara han som läckte dom smaskigaste detaljerna kring denna arkitektur, men han var snabb med att rensa sin Linkedin:
https://www.linkedin.com/pub/linglan-zhang/5/75b/4b0
Finns dock kvar i google cache om man tex googlar: ”300W 2.5D discrete GPU” linkedin
Ilana verkar inte ha rensat sin linkedin ännu dock:
https://www.linkedin.com/in/ilanashternshain