I ett nyligen offentliggjort patent från AMD framgår det att företaget har ett visst intresse av så kallade big.LITTLE hybridprocessorer. Något som kan innebära att utvecklingen av en sådan processor är eller har varit aktiv hos tillverkaren.

Under slutet av år 2019 registrerade AMD ett patent angående kommunikation och uppdelning av arbete mellan olika typer av processorkärnor. Enligt AMD ska hybridprocessorer som förlitar sig på ett operativsystem för att tilldela en viss uppgift till en viss processorkärna gå miste om prestandaeffektivitet. Detta tillsammans med ökad energikonsumtion. Detta patent är då för ett system som ska lösa detta.

Enligt patentet ska AMD ha utvecklat en metod för att avgöra om en uppgift behöver flyttas till och tas hand om av en ”relativt mindre kraftfull processorkärna” eller en ”relativt mer kraftfull processorkärna”. Denna metod ska vara en rad faktorer som räknas in i processorenhetens val angående vilken hårdvara som ska ta hand om en viss uppgift.

Faktorerna är bland annat hur mycket processorkraft en viss uppgift kräver. Hur fort uppgiften förväntas kunna bli utförd och hur mycket minne den kommer att ta upp. De små och stora processorkärnornas arkitekturer och instruktionsuppsättningar räknas även in.

Allt detta ska då tas hand om av processorn själv utan krav på att operativsystemet som används måste ha stöd för att delegera uppgifter mellan olika typer av kärnor. Något som då pekar mot att AMD har eller har haft ett visst intresse av dessa hybridprocessorer. Likt Intel och deras kommande arkitektur Alder Lake. Vi har dock inte sett någon sådan arkitektur från AMD avtäckas. Inte heller har några tidiga prestandatester läckt ut. Huruvida AMD faktiskt kommer att lansera en arkitektur för hybridprocessorer återstår således att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid