AMD har nu officiellt gått ut med information om deras kommande 90nm processorer och det man nu meddelar är att massproduktionen är i full gång.
De första produktplaner som lades fram för 90nm övergången från AMDs sida pekade på en lansering i slutet av 2003, med facit i hand har denna övergång alltså skjutits upp ett flertal gånger. Men nu ska det alltså vara på gång och den första Athlon 64 kärnan tillverkad med 90nm teknik, kodnamn Oakville, är riktad mot AMDs mobila marknad.
Då man här fokuserar på att utnyttja 90nm tekniken primärt för att sänka strömkonsumtionen på de mobila Athlon 64 processorerna.
De Oakville baserade processorerna ska enligt AMD finnas i system inom ett par månader och inom samma tidsram ska man börja produceringen av desktop-processorer med 90nm teknik.
Produceringen av 90nm dekstopmodeller ska ske i fjärde kvartalet men AMD har inte gett några som helst indikationer på vilka modellnummer och hastigheter vi kan vänta oss.
Även Opteron-serien kommer portas över till 90nm teknik under slutfasen av 2004 och första halvan av 2005 ska vi även se Sempron-modeller med 90nm teknik.


Genom att gå över till en mindre tillverkningsteknik kan nu AMD både producera fler processorkärnor men också till ett lägre pris per processor. Även möjligheterna för att tillverka processorer med dubbla kärnor ökar markant då kärnans yta blir märkbart mindre med den nya tillverkningstekniken.


AMD har hamnat något på efterkälken gällande 90nm tillverkning då både ärkerivalen Intel och IBM redan introducerat ett flertal processormodeller baserade på 90nm tillverkningsteknik. Hur mycket man förlorat på detta är svårt att säga men med den effektiva AMD64-arkitekturen som grund ska det bli mycket intressant att se utvecklingen på processormarknaden för AMDs del.


Källa: CNET News

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid