Bulldozer kommer att vara grunden för AMD:s nästa generation av server- och desktopprocessorer. Den efterlängtade arkitekturen har nu fått en egen blogg hos AMD där man nu gett en indikation på arkitekturens prestanda.

Bulldozer kommer ganska omgående kunna skala till 16-processorkärnor från de 12-kärnor vi idag hittar i AMD:s Opteron 6100-serie, det är också dessa processorer man valt att jämföra på sin blogg.

”Vi släpper prestandaresultat vid lanseringen, så förvänta er inte alltför mycket detaljer kring detta. Ur en prestandasynpunkt om man jämför vår 16-kärniga Interlagos med den nuvarande 12-kärniga AMD Opteron ™ 6100-serien av processorer (kodnamn ”Magny Cours”) uppskattar vi att våra kunder kommer att se upp till 50% mer prestanda från 33% fler kärnor. Detta innebär att vi förväntar oss att prestanda per kärna ska gå i rätt riktning – uppåt. Det är allt jag kommer säga framtill lanseringen.” kommenterade John Fruehe på AMD:s Bulldozer blog

De siffror AMD avslöjar i sin blogg visar att Bulldozer är en arkitektur med optimerad IPC-prestanda (Instruktioner per klockcykel) jämfört med dagens kretsar. Vi kan dock samtidigt dra slutsatsen att man inte lagt allt för stor vikt vid att öka prestandan vid likvärdiga klockfrekvenser, vilket betyder att man för att tampas med Intel rent prestandamässigt lär behöva skala sina nya processorer till ganska höga klockfrekvenser. Eller för den delen kompensera detta med fler processorkärnor som med Interlagos.

AMD har dock fler ess i skjortärmen än bara ren råprestanda. Man påpekar att deras nya Interlagos Opteron-processorer kommer att vara fullt kompatibla med dagens Magny-cours plattform (Sockel G34 och C32) vilket betyder att serverkunder helt enkelt kan slänga in Bulldozer-processorer i sina nuvarande system.

Samtidigt vet vi sedan tidigare att Bulldozer med sin 32-nanometerteknik även kommer att introducera ytterligare energisparande tekniker vilket man hoppas ska ge ytterligare förbättringar i prestanda per watt. Något som är väldigt viktigt just på servermarknaden.

”Denna nya generation av processorer utformas med en del ny teknik som kan bidra till att göra dessa processorer effektivare, bättre presterande och mer energioptimerade än något vi har erbjudit hittills.”

AMD visar också tydligt att man fortsätter satsa på breda processorer med flera beräkningsenheter, frågan är hur detta kommer att påverka deras satsning på desktopmarknaden. John Fruehe vill inte kommentera konsumentversionerna av Bulldozer men vi hoppas få höra mer om dessa i AMD:s blogg inom den närmsta framtiden.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelAnton Karmehedfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Kommer man att komma ikapp i7 då kanske? (som då är jättegamal)

Eller så kanske Intel klantar sig och AMD kommer in i leken igen… eller inte! Kommer AMD någonsin att komma ikapp?

Tempel
Medlem
Tempel

Låter dom en sockel leva länge som dom gjort med AM2/2+/3 så finns det ju en marknad när man enkelt kan uppgradera stegvis samt att det blir enkelt för moderkortstillverkarna att utvecka och förfina moderkorten så man får ut maximal prestanda ur cpun och hålla ner priset.