Processor och grafikkortstillverkaren AMD fortsätter att blöda oc h när man presenterade sin kvartalsrapport för tredje räkenskapsåret 2012 gav det tråkiga följder. Företaget bokförde en förlust på 1 miljard kronor och bekräftade att man säger upp 15 procent av sin personalstyrka.

De röda siffrorna i AMD:s bokföring fortsätter att dominera och efter att till och med Intel gått ut med en förhållandevis dålig kvartalsrapport för tredje kvartalet var farhågorna stora i väntan på AMD:s rapport. Företaget fortsätter mycket riktigt sin kräftgång och hade under tredje kvartalet 2012 en omsättning på 8,3 miljarder kronor, markant lägre än förra kvartalet och även jämfört med samma kvartal förra året.

Värre än så var att AMD även gick 1 miljard kronor i förlust, något som kan jämföras med 636 miljoner kronor i vinst för samma kvartal 2011. Den största anledningen till förlusten är att AMD tvingades skriva ner värdet på ett större lager av osålda Llano-processorer till ett värde av runt 650 miljoner kronor. Detta efter att kretsarna under tredje kvartalet ersatts av företagets Trinity APU.

AMD Räkenskaper Q3’2012 Q2’2012 Q3’2011
Omsättning $1,27B $1.41B $1.69B
Nettoinkomst -$157M $37M $97M

Kikar man närmare på AMD:s siffror ser man att det inte helt oväntat är deras processorförsäljning som tagit mest skada. Företagets grafikkortsdivision går däremot fortsatt med vinst, om än en marginell sådan. Även om både omsättning och vinst minskat något även här jämfört med förgående kvartal och samma kvartal förra året. Totalt hade AMD:s grafikkortsdivision en omsättning på 2,24 miljarder kronor och en vinst på 118 miljoner kronor. Att jämföra med 2,4 miljarder i omsättning och 203 miljoner i vinst under andra kvartalet 2012.

De röda siffrorna och det faktum att fjärde kvartalet ser ut att bli ännu värre har tvingat AMD till att återigen säga upp personal. Inte mindre än 15 procent av företagets anställda kommer att få gå under fjärde kvartalet, motsvarande 1 500 anställda. Samtidigt fastställer AMD att man fortsätter sin omstrukturering inom företaget där man flyttar fokus från den traditionella PC-marknaden till mer snabbväxande marknader som mobilt, servrar och integrerade kretsar.


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
CalatheaViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu är ju inte Trinity och Vishera inräknade i minusstatistiken. Får hoppas att det blir bättre nästa år. Skulle vara förjävligt om AMD försvann helt

Marcus Heinemo
Medlem

”Den största anledningen till förlusten är att AMD tvingades skriva ner värdet på ett större lager av osålda Llano-processorer till ett värde av runt 650 miljoner kronor. Detta efter att kretsarna under tredje kvartalet ersatts av företagets Trinity APU.”

Hur tänkte de där? AMD och smarta beslut har inte gått hand i hand senaste åren.