AMD FX-serien blir de första processorer som dyker upp på marknaden med AMD:s nya Bulldozer-arkitektur. I väntan på den uppskjutna lanseringen har det nu publicerats ett flertal prestandaresultat med vad sägs vara ett provexemplar av AMD FX-8130P, toppmodellen i serien. Resultaten som publicerats på Internet ger delade resultat men lovar trots allt gott.

Bulldozer är den första helt färska processorarkitekturen från AMD på prestandamarknaden på många år. De första kretsarna i AMD FX-serien utvecklas under namnet Zambezi och kommer att utrustas med 4, 6 eller 8 processorkärnor. Exakt vilka klockfrekvenser kretsarna kommer att lanseras vid lär vi inte veta förrän närmare lanseringsdatumet i höst, men de prestandasiffror som nu publicerats visar att arkitekturen verkar vara på rätt väg.

Det testexemplar av AMD FX-8130P som tagit en svängom hos den turkiska webbtidningen Donanimhaber sägs arbeta med en nominell klockfrekvens på 3,2 GHz men kan med Turbo Core pressas till 3,6 GHz vid användning av alla 8 kärnor, eller till hela 4,2 GHz med fyra av kärnorna aktiva. Processorn som sägs vara av B1 stepping kan mycket väl få andra frekvenser till lanseringsdatumet och även optimerad prestanda, men de siffror som nu presenterats bör, om de är äkta, ge oss ett hum om Bulldozers prestandanivå.

fx

Prestandaresultaten utfördes på ett Gigabyte 990FXA-UD5 moderkort och med ett GeForce GTX 580 grafikkort. De resultat man åstadkom har summerats av hårdvarusajten VR-Zone och indikerar att Bulldozer bör vara konkurrenskraftig med Intels Sandy Bridge-arkitektur på flera områden.

Prestandatester med AMD FX-8130P
Prestandaresultat
3DMark11 P6265
Fritz Chess 29.58, 14197 kn/sec
PCMark 7 3045
Cinebench R10 24434
X264 45.39 fps (P2), 136.29 (P1)

3DMark11 är ett av processorns bästa resultat där man med en poäng på 6265 slår sig in ovanför de flesta resultat med Core i7-2600K som brukar kämpa för att komma över 6000 poäng.

Även i Fritz Chess visar Bulldozer återigen god prestanda och lägger sig med 14196 poäng ovanför 2600K men under Intels sexkärniga Gulftown processor som brukar landa på runt 18000-19000 poäng. Vi ser samma historia i Cinebench R10 där Bulldozer lägger sig på en poäng mellan 2600K och Core i7-990X.

Minnesprestandan i Bulldozer verkar fått sig ett rejält lyft sedan AMD K10.5 arkitekturen och Phenom II-familjen. Inte minst vid lösning av data och även åtkomsttiden är lägre.

aida.mem

aida.latency

x264 Benchmark är ett av de tester vi själva har resultat för på NHW och även här visar Bulldozer god prestanda. Man har inte riktigt muskler för att nå ända fram i pass 1, men i pass 2 ser vi att åtminstone Intel Core i7-2500K får se sig rejält slagen.

x2641

x2642

De tester som ser mindre bra ut är SuperPi, där Intel som vanligt pulvriserar AMD, samt även PCMark 7. Här registrerar man en förvånansvärt låg poäng på 3045, vilket faktiskt är lägre än AMD A8-3850 presterade med sin integrerade grafikkrets. För att inte tala om mil ifrån Intels Sandy Bridge-processorer.

pcmark7

Sist men inte minst påstår Donanimhaber att deras testsystem med AMD FX-8130P drog lika mycket ström som Core i7-2600K utan belastning (97 watt med GTX 580) samt faktiskt drog 10 watt mindre vid belastning än Intels motsvarighet. Detta trots ett specificerat TDP-värde på 125 watt.

Det har tidigare ryktats att AMD haft vissa problem med prestandan i sin Bulldozer-arkitektur och av de resultat som Donanimhaber publicerat kan vi skönja vissa tendenser på oregelbundna resultat. Man nämner också att deras B1 exemplar har vissa problem med sin L3 cache, vilket exempelvis kan förklara prestandaproblemen i PCMark 7.

Lanseringen av AMD FX-serien väntas ske i augusti eller september månad och processorerna är kompatibla med de senaste AM3+ moderkorten på marknaden, specifikt alla i AMD 9-serien.

Källa: DonanimHaber genom VR-Zone

OBS! Notera att de diagram som finns i artikeln baseras på resultat från NordicHardwares testlabb, samt Donanimhabers tidiga prestandaresultat av AMD FX-8130P. Vi kan inte verifiera några mer än våra egna resultat, men tar med dessa diagram för jämförande syfte. Som en tidig B1 stepping kan resultaten mycket väl skilja sig markant mot de resultat de slutgiltiga konsumentexemplaren uppvisar.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-Viking1962Danne980Swedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Om detta stämmer: inte första gången AMD:s high-end-prolle är på ungefär samma nivå som Intels mid-end. Men det är klart, allt handlar ju om vilket pris som sätts på processorn.

(Skulle dock vara skoj om AMD kunde vara med igen på prestandatoppen som i dom gamla glansdagarna….)

Svensken
Medlem
Svensken

Ser bra ut. Den borde stå sig bra i tungt trådade spel och program. Om strömförbrukningen stämmer är det riktigt imponerande!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Är som vanligt spektisk till äktheten i Donanims grejer. 😉

Men om siffrorna stämmer så är det knappast bättre IPC än Phenom II så det är bäst att det bättras innan lansering.

Jag kommer nog köpa en av vanliga fanboyfasoner. Men jag vill ärligt kunna rekommendera dem för andra också, då är det bäst att de levererar. 😉

Danne980
Medlem
Danne980

Jag tycker det ser bra ut. Speciellt om pcmark poängen är buggad. Angående intels mellanklass vs topend så är det ju inte så stor skillnad nu så kan den konkurera med SB så räcker det väldigt långt.

Det som stog om TurboCore och 4 vs 8 kärnor är det något som sköts automatiskt alltså att endast 4 kärnor används när det ger bäst prestanda? Eller är dwt något man får välja i bios?

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag undrar lite också som Danne980 om den automatiskt går ner till 4 kärnor vid överklockning eller om det går att överklocka alla 8 till hög klock eller om det går att stänga av turbo funktionen, annars har jag ingen anledning att skaffa 8 core versionen av bulldozer. 3,6GHz låter lite väl lite om det som står i texten är sant

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Viking1962″]Jag undrar lite också som Danne980 om den automatiskt går ner till 4 kärnor vid överklockning eller om det går att överklocka alla 8 till hög klock eller om det går att stänga av turbo funktionen, annars har jag ingen anledning att skaffa 8 core versionen av bulldozer. 3,6GHz låter lite väl lite om det som står i texten är sant[/quote] Ska man överklocka stänger man nog av turbofunktionen helt med tanke på att den är TDP-styrd. Så man kan överklocka på klassiskt vis. Men samtidigt så känns det som att BD minskar behovet av överklockning då den anpassar… Läs hela »