AMD FX blir det slutgiltiga namnet på AMD:s nya processorfamilj. Baserad på sin färska Bulldozer-arkitektur har lanseringen varit planerad till andra kvartalet, något som enligt nya upgifter nu ska vara spikat till den 7 juni. Enligt en produktpresentation från Gigabyte ska AMD FX-serien presenteras under Computex och samtidigt har den första CPU:n fångats på bild.

AMD FX-serien ska med sin nya Bulldozer-arkitektur erbjuda upp till 8 CPU-kärnor och ta plats i den nya processorplattformen Socket AM3+. Både ASUS och MSI har redan stöd för de nya processorerna i flera av sina nuvarande AM3-moderkort, detta genom enkla BIOS-uppdateringar. Konkurrenten Gigabyte satsar istället på nya moderkortsmodeller som identifieras av sina svarta socklar.

Mer intressant är den information som Gigabyte bjuder på i sin produktpresentation av de nya Socket AM3+ moderkorten. Man har där noterat att AMD ska lansera sin FX-serie av processorer den 7 juni på Computex, vilket skulle passa ganska väl in med tidigare rykten. Något förvillande är dock att Computex 2011 avslutas redan den 4 juni och att E3-mässan i Los Angeles slår upp sina portar just den 7 juni.

fx7juni
Bildkälla: ATI-forum.de

Modell FX-8130P FX-8110 FX-6110 FX-4110
CPU-Kärnor 8 8 6 4
L2-cache 8MB 8MB 6MB 4MB
L3-cache Up to 8MB Up to 8MB Up to 8MB Up to 8MB
TDP 125W 95W 95W 95W
Minne 1866 MHz 1866 MHz 1866 MHz 1866 MHz
Black Edition Ja Ja Ja Ja
Turbo Core Ja Ja Ja Ja
Sockel AM3+ AM3+ AM3+ AM3+
Tillverkningsteknik 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI

Den nya AMD FX-serien sägs initialt bestå av fyra olika processormodeller som med 4, 6 eller 8 CPU-kärnor ska ta upp jakten på Intels Sandy Bridge-plattform. De tidigare uppgifterna har talat om FX-8100, FX-6100 samt FX-4100 serierna men den bild som sägs komma från Gigabytes produktplan talar istället om en ändelse på 200. Vilket som stämmer eller om produktplanen ens är äkta är oklart i dagsläget, men en lansering på Computex låter som en ganska passande tidpunkt för AMD.

De nya FX-processorerna tillverkas med 32nm SOI-teknik och ska bland annat stödja andra generationens Turbo Core-teknik samt DDR3-minne på upp till 1 866 MHz. Processorerna använder sig av 942 kontaktben och dessa sägs nu fångats på bild när foto av vad som sägs vara ett ingenjörsexemplar av en Bulldozer-baserad Zambezi-processor börjat cirkulera på nätet. För dem som vill kontrollräkna finns bilderna här nedan.

amd.fxpins
Bildkälla: Donanimhaber.com

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonNiaburethSwedish Berserk-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kalas! Jag fick tillbaka nästan 10000 på deklarationen. Så hoppas jag kan använda en del av pengarna till nya bygget, dock kommer jag att vänta tills 990FX moderkorten kommer ut på marknaden. Ingen info om hur snabba dom är eller vad priset ligger på?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Viking1962″]Kalas! Jag fick tillbaka nästan 10000 på deklarationen. Så hoppas jag kan använda en del av pengarna till nya bygget, dock kommer jag att vänta tills 990FX moderkorten kommer ut på marknaden. Ingen info om hur snabba dom är eller vad priset ligger på?[/quote]
Själv fick man betala tillbaka 500kr 😛

Finns inga prestanda eller prisuppgifter ännu, dessa kommer nog inte först dagarna innan lansering tyvärr.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Viking1962″]Kalas! Jag fick tillbaka nästan 10000 på deklarationen. Så hoppas jag kan använda en del av pengarna till nya bygget, dock kommer jag att vänta tills 990FX moderkorten kommer ut på marknaden. Ingen info om hur snabba dom är eller vad priset ligger på?[/quote]
Själv fick man betala tillbaka 500kr 😛

Finns inga prestanda eller prisuppgifter ännu, dessa kommer nog inte först dagarna innan lansering tyvärr.[/quote]

Tråkigt med kvarskatt. Jag har bara fått det en gång i mitt liv. För att vara mer ontopic. Vad är det för skillnad mellan FX-8130P och FX-8110. Vad står P för? performance?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Viking1962″][quote name=”smartidiot89″][quote name=”Viking1962″]Kalas! Jag fick tillbaka nästan 10000 på deklarationen. Så hoppas jag kan använda en del av pengarna till nya bygget, dock kommer jag att vänta tills 990FX moderkorten kommer ut på marknaden. Ingen info om hur snabba dom är eller vad priset ligger på?[/quote]Själv fick man betala tillbaka 500kr 😛 Finns inga prestanda eller prisuppgifter ännu, dessa kommer nog inte först dagarna innan lansering tyvärr.[/quote] Tråkigt med kvarskatt. Jag har bara fått det en gång i mitt liv. För att vara mer ontopic. Vad är det för skillnad mellan FX-8130P och FX-8110. Vad står P för? performance?[/quote]… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Viking1962″]Kalas! Jag fick tillbaka nästan 10000 på deklarationen. Så hoppas jag kan använda en del av pengarna till nya bygget, dock kommer jag att vänta tills 990FX moderkorten kommer ut på marknaden. Ingen info om hur snabba dom är eller vad priset ligger på?[/quote]

Låter trevligt det. 🙂 Väntar spänt på prissättningen.

Niabureth
Medlem
Niabureth

Bara 940 pins. Måste vara fake 😉

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Niabureth”]Bara 940 pins. Måste vara fake ;-)[/quote]
Absolut inte, både ASUS och MSI har ju utlovat bakåtkompatibilitet med deras AM3-moderkort.

Medlem
Olle P

95W TDP känns lite mycket i jämförelse med Sandy Bridge. Det skall bli spännande att se hur de presterar i praktiken.