Small preview image

Intel har redan tagit steget och lanserat sina första processorer med integrerade grafikkretsar. Nu sägs även AMD börja förbereda sig för lanseringen av sin omtalade Fusion-arkitektur som varit på tapeten i ett flertal år men som nu enligt AMD själva ska börja komma riktigt nära. AMD vill inte ge några detaljer kring Fusions prestanda eller lanseringsdatum ännu men under samtal med processortillverkaren på ett pressevent i London förra veckan fick vi trots allt fram lite spännande information kring AMDs Fusion-koncept.



Intels Clarkdale arkitektur har med sin Intel HD Graphics GPU räddat lite av processorjättens heder på grafikkretsmarknaden. Prestandan är betydligt bättre än i Intels tidigare integrerade grafikkretsar man även om det inte är några problem med högupplöst video så är 3D-prestandan fortfarande inte mycket att hänga i granen.


På frågan om vad vi kan vänta oss av AMD när man lanserar sin Fusion-arkitektur var svaret kortfattat och sade både allt, och ingenting;



”Ni kommer inte att bli besvikna”


I undertecknads egen personliga synvinkel kan vi rakt av se detta som ett bevis på att Fusion kommer att erbjuda en grafikkrets som är klart kraftfullare än Intels motsvarighet idag. Det är ett minimikrav för att vi inte ska bli besvikna och ska vi höja ribban ytterligare något snäpp kan vi utläsa att Fusion förmodligen kommer att få den kraftfullaste integrerade grafikkretsen vi sett hittills på marknaden.



AMD har skaffat sig enorm erfarenhet av grafikkretsutveckling genom uppköpet av ATI och Fusion blir det första riktiga exemplet på vad företaget kan åstadkomma när man slår samman sina krafter. Vi hoppas innerligt att detta innebär 3D-prestanda som faktiskt gör det möjligt att avnjuta även nyare speltitlar med i alla fall måttliga grafikinställningar. Men samtidigt ska vi vara på det klara med vad Fusion inte kommer att bli.


AMD kommer inte att lansera en processor vars integrerade GPU hotar försäljningen av deras egna externa grafikkort. Man har minutiöst sett över balansen i Fusion där grafisk prestanda, strömförbrukning och kostnad varit några av de viktigaste parametrarna.


AMD påpekade gång på gång att Fusion nu faktiskt är inom räckhåll och trots att vi inte väntar oss en processor med revolutionerande GPU-prestanda har vi åtminstone förhoppningar på att få se ribban för integrerade grafikkretsar höjas ett eller kanske till och med flera snäpp.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments