Många går och väntar på AMD:s svar till Nvidias DLSS-teknik och nu har AMD bekräftat att vad som kallas FidelityFX Super Resolution (FSR) kommer att lanseras i år.

När AMD under slutet av 2020 lanserade de första modellerna ur sin Radeon RX 6000-serie bekräftade företaget att man jobbade på att utveckla ett svar på Nvidias DLSS-teknik. AMD:s upplaga var dock inte färdig när grafikkortsserien sjösattes och något exakt lanseringsdatum har ännu inte bekräftats.

Vad som däremot har bekräftats är att tekniken som kallas FidelityFX Super Resolution (FSR) inte helt förvånansvärt kommer att lanseras någon gång i år. Ett par frågetecken kvarstår dock kring AMD:s planer.

Vi vet inte vad för hårdvara som kommer att vara kompatibel med FSR. AMD har ofta haft väldigt öppna tekniker som inte krävt någon specifik hårdvaruserie för att ens kunna fungera. I sitt samtal med PCWorld ger dock AMD:s Scott Herkelman inga direkta svar. Han nämner till exempel att det finns flera tillvägagångssätt när det kommer till att utveckla tekniker som FSR. Således låter det som att AMD antingen förbereder flera olika varianter av tekniken eller så har man kanske inte riktigt spikat utförandet exakt. Huruvida det blir en hårdvarubaserad lösning eller om AMD använder sig av Microsofts Direct ML som grund är därför oklart.

Skulle AMD välja att bruka Direct ML som grund innebär det att FSR har sin grund i en funktion inbyggd i DirectX 12. Något som skulle kunna innebära att samtliga DirectX 12-kompatibla grafikkretsar på marknaden skulle kunna nyttja tekniken. Hur pass den lyckas stå sig mot Nvidias DLSS som i sitt 2.0-utförande tagit ett rejält kliv framåt i kvalitet och effektivitet satt en hög ribba återstår att se.

Klart står dock att FSR kommer att dyka upp under 2021. Förhoppningsvis kommer AMD erbjuda både datorhårdvara och den senaste generationens spelkonsoler ett potentiellt prestandalyft med sitt DLSS-svar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

AMD har ju sagt att inget AI skall behövas, så det kommer då att bli hårdvaruoberoende. Om Direct ML används så blir det ett generellt stöd, men AMD kan även implementera något närmare sin hårdvara och vinna prestanda.