I samband med den nya Displayport-standarden 1.2a kommer AMD kunna dra nytta av Adaptivesync-standarden för att likt Nvidias G-sync erbjuda variabel uppdateringsfrekvens via sin egen Freesync-teknik. Men efter tidigare löften om att alla nyare AMD-kort kommer fungera visar det sig nu att endast kretsar med GCN 1.1 blir kompatibla.

Nvidia är idag ensamma om att erbjuda variabel uppdateringsfrekvens där en ansluten bildskärm synkroniseras med grafikkortet för att undvika ojämna renderingstider, men AMD:s trumfkort ligger inte långt borta. I och med den kommande Displayport 1.2a-standarden kommer AMD kunna erbjuda sin konkurrerande och licensfria Freesync-teknik, men nu visar det sig att kompatibiliteten blir något snävare än vad vi tidigare trott.

Inget Freesync för GCN 1.0 eller tidigare

Mer specifikt kommer Freesync vara begränsat till grafikkretsar som bygger på GCN 1.1. Det innebär att de Hawaii-baserade R9 290, R9 290X och R9 295X2, dess småsyskon R7 260, R7 260X samt det nya Tonga-baserade R9 285 får variabel uppdateringsfrekvens. De äldre GCN 1.0-baserade korten, exempelvis R9 280- och 270-serien, kommer däremot inte få stöd för tekniken.

Beskedet är dock marginellt förvånande, då Freesync inte är den första funktionen som blir begränsad till GCN 1.1. Exempelvis klarar korten med äldre arkitektur inte av AMD:s ljudteknik Trueaudio, som kräver dedikerad hårdvara från Tensilica som infördes med just GCN 1.1.

De första skärmarna med Displayport Adaptivesync bör börja hitta ut i handeln under början av nästa år, och det kommer även bli intressant hur eller om konkurrenten Nvidia väljer att dra nytta av den licensfria synkroniseringstekniken.

Via: Darkvision Hardware


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl Holmbergemokid Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
emokid
Medlem
emokid

260 och 260X heter R7 i förnamn, väl?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”emokid”]260 och 260X heter R7 i förnamn, väl?[/quote]

Det stämmer, artikeln är uppdaterad och tryckfelsnisse tillrättavisad! 🙂