AMD ska ha börjat tester av Ryzen-processorer i mellan- och budgetsegmentet som ska ta sig an Core i3 och i5. Lanseringen av Zen verkar även vara stundande.

AMD sägs ha påbörjat tester av fyrkärniga processorer ur Ryzen-familjen. Dessa med 4 kärnor och 4 trådar, alltså utan multithreading. Processorer som förmodligen är menade att ge Intels Core i3 och Core i5-processorer en fajt i mellan- och budgetsegmenten.

Dessa processorer kommer att, likt de tidigare uppvisade Ryzen-processorerna att vara överklockningsbara på alla moderkort med X370 eller B350 chipset. Strömförbrukningen sägs ligga på endast 45 Watt. Något som är väldigt imponerande då alla dessa processorer sägs komma med klockfrekvenser på minst 3,4 gigahertz. Särskilt intressant skulle dessa modeller kunna bli för spelare. Spel drar sällan större nytta av fler än fyra CPU-trådar och förhoppningsvis kan lägre effektförbrukning borga för högre överklockningar och fin enkeltrådsprestanda.

Någon form av turbofrekvens finns inte satt av AMD. Då den nya arkitekturen kommer att använda sig av tekniken Extended Frequency Range (XFR). Detta låter systemet på egen hand trycka frekvenserna högre och högre så länge det finns kylningskapacitet till det.

Pure Power & Precision Boost

Tillsammans med XFR så kommer även två andra funktioner kallade Precision Boost och Pure Power. Pure Power fungerar på så sätt att tack vare temperatur- och voltövervakning på processorerna så ska Pure Power se till att processorn drar den minsta möjliga mängden ström vid varje tillfälle. Vare sig det är under spelsessioner eller internetsurfning.

Precision Boost jobbar i tandem med Pure Power och ser till att Zen-kärnorna har den maximala klockfrekvensen som är möjlig för arbetslasten i fråga.

AMD Zen ska vara lanserat före 3:e mars

Vi har under den senaste tiden fått se olika moderkortstillverkares produkter för AM4-plattformen. Nu verkar det som att de tillhörande processorerna inte är långt borta. Läsare på Anandtech.com lyckades hitta ett meddelande från AMDs planerade presskonferens på Game Developer Conference. I meddelandet kan man läsa “Följ med AMD:s team av spelingenjörer på en introduktion av nyligen våran nyligen lanserade Ryzen-CPU”.

Efter ungefär ett år av rykten och spekulationer kan vi alltså snart komma att se CPU-kriget dra igång på riktigt.

UPPDATERING: Sedan artikelns publicering har CanardPC tagit bort bilden som ursprungligen länkades i artikeln. De 4-kärniga Ryzen-processorerna med 4 trådar kommer att få ett TDP runt 65W och inte 45W. https://twitter.com/CPCHardware/status/819435019588567040 Även bilden från AMD som tyder på att Ryzen skulle vara lanserat innan 3:e mars har nu dykt upp i en annan form som inte indikerar på en lucka för lanseringsdatumet.

Lägsta pris på Prisjakt.se

VIAWccftech
KÄLLACanardPC
DELA

11 KOMMENTARER

 1. Mikael, är det ett rykte från youtube kanalen “RedGamingTech”?

  Låter onekligen lite tokigt om man betänker att Intel nu kommer att ha HT även på budgetsegmentet,

  Ryzen är AMD’s efterföljare till deras tidigare FX serie vilket betyder prestanda.

  Summa summa, ett rykte blir aldrig bättre än ursprungsryktet 😉

  • Tjenare!
   Nej ryktet om dessa 4-kärniga processorer kommer från franska CanardPC och bilden längst ned i artikeln kommer ifrån Anandtech vars medlemmar grävt fram den 🙂
   Sedan om detta stämmer till 100% återstår att se. Men vi är alltid ivriga på mer hårdvarulanseringar 🙂

   Trevlig helg på dig!

  • Är intressant det här, CanardPC har “inte” tagit bort ursprungsposten, däremot så var länken fel här. Kom in för att ge den korrekta samt påtala felaktigheter och korrigera mig själv.
   CanardPC har “inte” angivit något TDP över huvudtaget, TDP har däremot wccftech angivit. Wccftech som ju är en känd ryktessida som ibland mellan ryktena lyckas träffa rätt, även en mytoman kan ibland ha rätt!
   CanardPC, har från deras sida bestämt förnekat all kännedom om en 45W variant, ja dom har inte ens nämnt något TDP då det inte var känt för dom, inte då och inte nu! Däremot så har dom meddelat att AMD kört en test tape (B-tape) som är avsedd för just interna tester och inte riktad för produktion i dagsläget.
   Man kan alltid spekulera i vad det kan leda till, men då ska det även klart framgå att det är en spekulation.
   En sådan kan var så som följer:
   ” Kan vara så enkelt att AMD vill testa vissa delar av designen, göra en verifiering av funktioner som är svårare att testa eller kanske omöjliga med SMT aktivt, men det är det ingen som vet.”

   Det som däremot är känt är att CanardPC har ett mycket bra rykte om sig att få fram information som normalt inte skulle kommit fram, orsaken är att CanardPC i motsats till många andra sidor och tidningar är ytterst noga med att alltid skydda sin källa när det gäller information som är känslig, där finns även tillfälle där dom slängt stora och helt färdiga nyhetsartiklar då dom känt att dom inte fullt kan skydda källan. CanardPC är även noga med att inte hålla sig med ryktesspridning, även detta är något man kan önska att andra sidor och tidningar åtminstone försöker att leva upp till.

   Rätt ska vara rätt, en enkel regel kan man tycka och önska att även andra tycker!

   PS!
   Skärmskott är tagen på tidigare kommunikation, klarar NH av att iallafall försöka att leva upp till CanardPC’s standard??

   I stort så fanns all källhänvisning i den tråd som NH tog bort.

   Sen så vet jag med mig att jag kan vara lite hård när jag ser uppenbara rykten och lögner då jag anser att det är dålig journalistik att inte kritiskt granska och verifiera en källa. Vet med mig hur ett rykte sprids, blir till den ultimata sanning, något som sidor och tidningar som vill framställa sig som seriösa “aldrig” borde finna sig i att vara en del av!

   Ja jag kan erkänna mina brister, vad gör NH 😉

   Var nu seriösa, ge nu inte mig skäl till att öppna twitter eller facebook 😉

LÄMNA ETT SVAR