AMD har nu lyft på locket för tredje generationens Epyc-processorer med kodnamnet Milan. Här ser vi bland annat upp till 64 Zen 3-baserade processorkärnor, en förbättrad I/O-krets och löften om mer fokus på säkerhet.

Det har blivit dags för ännu ett av AMD:s produktsegment att ta klivet över till Zen 3-arkitekturen. Mer specifikt rör det sig om den senaste generationens Epyc-processorer som nu har avtäckts officiellt.

Den nyligen avtäckta Epyc 7003-serien ska enligt AMD erbjuda upp till 19 procent högre prestanda när det kommer till instruktioner per klockcykel (IPC) jämfört med föregående generation. Detta tillsammans med den nya designen för hur CPU-kärnor arrangeras i processorerna med Zen 3. Denna nya design sätter samtliga åtta kärnor som en CPU Complex Die (CCD) kan ha i en och samma CCX. Dessa delar sedan på 32 megabyte L3 cache som är tillgängligt för samtliga processorkärnor i en CCX för minskade latenser.

Epyc Milan kan utrustas med upp till åtta CCD-kretsar. Dessa kommunicerar sedan med varandra över en centraliserad I/O-kontrollenhet med hjälp av Infinity Fabric.

I/O-kretsen hos Milan är delvis oförändrad sedan föregående generation. Detta med upp till 128 PCI Express 4.0-banor och åtta kanaler DDR4-minne. Kontrollenheten har dock uppdaterats med stöd för minnesuppsättningar i sex kanaler vilket innebär stöd för fyra, sex eller åtta kanaler internminne.

Milan-familjen erbjuder enheter utrustade med mellan åtta och 64 processorkärnor. Det finns flera modeller med samma antal processorkärnor där kärnorna har arrangerats på olika sätt. En 32-kärnig processor kan till exempel antingen komma med fyra fulla CCD-kretsar med åtta kärnor per krets eller åtta kretsar med fyra kärnor per krets. Detta då alternativ nummer två till exempel skulle erbjuda färre processorkärnor som samsas om kretsens L3-cache.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid