Efter ett antal tomulta månader får kretsjätten AMD ännu ett bakslag när ytterligare ett inflytelserikt namn lämnar företaget. Den här gången är det ingenjören Phil Rogers, som har varit en drivande kraft bakom HSA-satsningen, som lämnar AMD för att istället få en position hos konkurrenten Nvidia.

För en knapp månad sedan kom beskedet att en av AMD:s främsta CPU-arkitekter, Jim Keller, sagt upp sig från företaget efter arbetet på den nya Zen-arkitekturen. Medan Keller uppgavs vara klar med sitt projekt skickar det allt annat än optimistiska signaler när en projektledare inte stannar kvar fram till lanseringen. Nästa stora bakslag kommer nu på mjukvarusidan, där en av AMD:s frontfigurer för HSA nu uppges lämna företaget.

Frontfiguren för HSA byter sida

Phil RodgersSom bekant står HSA för Heterogeneous System Architecture, vilket är en av AMD:s flaggskeppssatsningar för sina processorer med integrerad grafik. HSA är en standard vars mål är att göra grafikprocessorn mer jämlik CPU-kärnorna i ett system, så att de bland annat kan dela samma minne och så att grafikkretsen inte behöver agera som en ”slavenhet” till processorn utan snarare som en andra hjärnhalva. AMD-ingenjören Phil Rogers har varit drivande i HSA-satsningen, dels internt inom AMD och dels som chef för HSA Foundation, organisationen bakom HSA som AMD var initiativtagare till.

Rogers ska nu enligt uppgift avsluta sitt arbete hos AMD – och ATI innan dess – efter 21 år i tjänst. Den riktigt stora smällen mot AMD är dock inte bara att de tappar en av sina frontfigurer för en av sina viktigaste satsningar, utan att Rogers uppges ta anställning hos ingen mindre än konkurrenten Nvidia, där han kommer arbeta som högt uppsatt mjukvaruingenjör.

Nyheten innebär dock inte att vi inte kommer få se mer av HSA, som trots allt fortsätter självständigt både under AMD:s och HSA Foundations ledning, men händelsen speglar mångt och mycket situationen med Jim Keller och Zen-arkitekturen då det väcker frågetecken kring AMD:s anställdas förtroende för företagets framtid.

Källa: Anandtech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EttnamnOldvikingschoolRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rråland
Gäst
Rråland

Om jag hade hotet att mitt företag skulle bli uppköpt av Microsoft hängande over mitt huvud skulle jag nog också byta arbetsplats. Inget företag såsom Microsoft kan ju förstöra det de köper upp.

.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Vem vet… han kanske kommer till Nvidia med ett hemligt uppdrag från AMD med att sabotera deras framtida lanseringar.

Ettnamn
Gäst
Ettnamn

[quote name=”Oldvikingschool”]Vem vet… han kanske kommer till Nvidia med ett hemligt uppdrag från AMD med att sabotera deras framtida lanseringar.[/quote]

”Vadå HBM 2/3/4…. Gddr3 är ju jättebilligt”