AMD har jobbat på sin flaggskeppskrets för grafikarkitekturen Navi under en tid nu och nu har vi ännu en gång fått bekräftelse på att ”Big Navi” siktar på att ta sig an prestandasegmentet och har gaming i 4K-upplösning i sitt sikte.

AMD lanserade sin grafikarkitektur Navi under förra året. Hittills har vi sett arkitekturen stå som grund för grafikkortsmodeller med sikte på spelupplevelser i upplösningarna 1 080p och 1 440p. Däremot är det många som har ställt frågan ”när ska AMD lansera ett grafikkort för prestandasegmentet menat för 4K-gaming?”.

Denna fråga har tidigare besvarats på ett ungefär då AMD:s VD Lisa Su bekräftat att en sådan grafikkortsmodell kommer att lanseras någon gång under år 2020. Nu har vi fått ytterligare bekräftelse på att AMD fokuserar på gaming i just 4K-upplösning med ”stora Navi” som blivit smeknamnet för flaggskeppskretsen (kretsarna?).

I en intervju med PCGamesN nämner AMD:s produktchef Mithun Chandrasekhar hur företaget efter lanseringarna av de redan tillgängliga Navi-modellerna nu fokuserar på 4K.

“With the Radeon 5000-series we are essentially covering 90-something-percent of the total PC gamers today,” says Chandrasekhar. “And so that’s the reason why no 4K right now, it’s because the vast majority of them are at 1440p and 1080p.

“That doesn’t mean a 4K-capable GPU isn’t coming, it is coming, but for here and now we want to focus on the vast majority of gamers.”

“Similar to Ryzen,” he says, “all of us need a thriving Radeon GPU ecosystem. So, are we going after 4K, and going to similarly disrupt 4K? Absolutely, you can count on that. But that’s all I can say right now.” – Mithun Chandrasekhar, AMD.

Chandrasekhar menar att anledningen till att vi inte sett någon Navi-baserad grafikkrets menad för det absoluta toppsegmentet är att det är inte där de flesta kunder finns. Med de grafikkortsmodeller ur RX 5000-serien AMD lanserat hittills säger man sig ha täckt omkring 90 procent av den totala PC-marknaden. RX 5700-serien är riktad mot spelande i 1 440p medans RX 5500 och RX 5600-modellernas fokus ligger på 1 080p.

AMD:s referensmodell av Radeon RX 5700 XT.

Detta innebär dock inte att en grafikkrets menad för grafikkort som ska tackla spelande i 4K-upplösning inte är på väg. Chandrasekhar gör även en jämförelse med sina Ryzen-processorer. AMD lyckades röra om i grytan ordentligt med lanseringen av Zen-arkitekturen och Ryzen. Nu vill tillverkaren göra detsamma i segmentet för 4K-gaming där Nvidia hittills regerar ostört.

Dessvärre nämns inga detaljer om något kommande grafikkort. Specifikationer och lanseringsfönster för ”stora Navi” är fortsatt något som endast går att spekulera i.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
n0paxFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Gäst
Fredrik

Låter bra. Kör 3440×1440 med ett gtx 1080…finns det en AMD aktör inom det som inte fanns då, när gtx1080 var på topp, men i framtiden. Då kanske man kan välja AMD. En till aktör på highend marknaden skulle absolut ge oss konsumenter mer kött på benen…. Välkomnar AMD med öppna armar. Nvidia är alldeles för dyra i segmenten där dom inte har någon konkurrens.

n0pax
Medlem
n0pax

Verkar som Amd intåg med deras Rydén har gjort nytta. Vi gå hoppas att det sker på grafikkort med. Sen kommer intel på grafik även om det tar ett tag. Ska bli kul att se om det påverkar prestanda och pris.