AMD kommer att lansera sin efterlängtade CPU-arkitektur Zen under sista kvartalet 2016. Nu bekräftar dock AMD:s vd Lisa Shu att ordentlig tillgänglighet inte väntas förrän tidigt nästa år.

AMD lovar med Zen 40 procent högre IPC-prestanda (Instruktioner per klockcykel) som nuvarande generation av AMD-processorer. Detta ska tillsammans med ny färsk 14-nanometerteknik göra det möjligt för AMD att för första gången på många år hävda sig mot giganten Intel när det kommer till prestandamarknaden.

Zen tar upp kampen på Skylake/Kaby Lake

Zen-arkitekturen gör entré i slutet av året i form av entusiastprocessorn Summit Ridge som med 8 fysiska kärnor och stöd för 16 trådar ska leverera hög prestanda för en pressad prislapp. Exakt hur väl AMD kommer att stå sig mot Intels nuvarande Skylake och Broadwell-E processorer är oklart. Allt pekar åtminstone på att AMD blir mer konkurrenskraftiga än på väldigt länge.

Samtidigt förberder Intel själva en snar lansering av Skylake-efterträdaren Kaby Lake och AMD får i vanlig ordning tampas mot klockan för att inte tappa mark inför den slutgiltiga lanseringen. AMD ZenUnder ett konferenssamtal meddelade också företagets vd Lisa Su att lanseringen i fjärde kvartalet kommer att vara ganska begränsad. Medan AMD kommer att skeppa entusiastprocessorer i AMD FX-serien till partners, och troligtvis även butiker, ska det inte vara förrän i början av nästa år som man fått igång volymproduktionen på allvar. Samtidigt skulle detta dock kunna döda tidigare illvarslande rykten om att lanseringen av Zen var skjuten till nästa år.

Opteron-processorer med 32 kärnor

Under 2017 kommer AMD även att lansera ytterligare Zen-baserade processorer. Raven Ridge med integrerade grafikkretsar för budget och mellanklassmarknaden samt nya Zen-baserade Opteron-processorer för servrar och arbetsstationer. I det senare fallet talas det redan om Zen-processorer med upp till hela 32-kärnor och extra kraftiga grafikdelar. De första Opteron-processorerna baserade på Zen ska lanseras under första halvåret 2017.

AMD Zen 2För konsumenter och PC-entusiaster betyder detta att man i slutet av året i alla fall har en chans att få se vad AMD:s Zen-arkitektur går för. Även om kretsarna levererar god prestanda kan det dock bli svårt att få tag på de nya FX-processorerna innan årsskiftet.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid