AMD har inte lyckats hänga med Intel i prestandasegmentet för PC-processorer på flera år men under 2016 väntas företaget göra ett stort och viktigt framsteg när man lanserar sin nya CPU-arkitektur Zen. Nu bekräftar AMD att det är under 2016 som vi kommer att få se de första Zen-baserade prestandaprocessorerna på konsumentmarknaden.

Zen är som CPU-arkitektur långt ifrån någon hemlighet. AMD har under längre tid pratat om den kommande arkitekturen som ska leverera upp till 40 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens som dagens Excevator-baserade CPU-kärnor – de AMD använder i sina nuvarande desktopprocessorer.

AMD Zen suzanne 2

Medan AMD inte avslöjat alla delikata detaljer kring sin nya Zen-arkitektur finns det andra spännande nyheter att vänta där bland annat stödet för DDR4-minne är ett av de mest uppenbara. AMD kommer även gå till en betydligt mer effektivare tillverkningsteknik där Globalfoundries ska tillverka AMD:s Zen-processorer med 14 nanometer finfet-teknik. Något som kommer sänka energiförbrukningen samt öka prestandan per watt med stor marginal från dagens AMD-processorer tillverkade med betydligt äldre och ineffektivare 28 nanometerteknik.

Största prestandaökningen på många år

Det är i samtal med analytiker under ett konferenssamtal som AMD:s tekniske chef Devinder Kumar förklarar att man under nästa år kommer att fokusera på högpresterande stationära datorer med Zen-baserade processorer. Ett drag som enligt Kumar ska öka AMD:s marginaler.

Att AMD gör en nysatsning på kraftfullare processorer är mycket efterlängtat av många och även om det fortfarande är oklart hur Zen-arkitekturen och AMD:s nästa generation av FX-processorer står sig mot Intels motsvarigheter är det anmärkningsvärda prestandaökningar som utlovas.

Läs även: AMD Zen-chef står fast vid stora prestandavinster – även efter CPU-veteran lämnat företaget

AMD Zen i punkter

  • 40% fler instruktioner per klockcykel än Excevator
  • DDR4-stöd
  • 14 nanometer finfet teknik
  • Ny Socket AM4-plattform

Kumar påpekar samtidigt att Zen är en produkt som inte kommer att ge fullt genomslag förrän under 2017 men de goda nyheterna är att AMD i första hand prioriterar Zen-baserade prestandaprocessorer för vanliga PC-användare. Modeller som ska lanseras i slutet av nästa år om planen håller. Efter detta kommer AMD följa upp med serverbaserade kretsar samt andra segment där Zen-arkitekturen kommer breddas till.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Källa: AMD via Wccftech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ThomaseronumJarl HedbergdahippomuppskallenILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Bjuder på följande Aftonbladet rubriker, bara klippa och klistra in.

”AMDs nya processor förzenad”
”AMDs nya processor kommer zent nästa år”
”Zenare och Zenare för AMDs”
”Zent ska zyndaren vakna, vi testar nya processorer från AMD”

Medlem
Arne Berg

Ska verkligen bli kul nær de væl finns ute och man sett flera tester .Førhoppningsfull men skeptisk ,tills riktiga siffror finns før dom ,sen hoppas jag på någon vettig styrkrets /moderkort oxå.
Før det har inte vart roligt på den fronten sen dom sjælva tog øver (ensamrætt på)tillverkningen av dom (styrkretsarna)

Marquzz
Medlem
Marquzz

Oavsett prestanda lär det bli ett stödköp från min sida 🙂 #saveamd

Magnus
Medlem
Magnus

Mad tanke på hur dåliga dagens cpu:er är ifrån AMD hoppas jag verkligen inte de är endast 40% snabbare i enkeltrådat. I flertrådat där upp till 8 kärnor andvänds är 40% snabbare helt ok vid samma clock. Men så dåliga som nuvarande AMD är på singeltrådsprestanda är 40% bättre rent löjligt.

nILGot
Medlem
nILGot

IPC värdet förväntas bli 40% högre, men kommer arkitekturen nå samma klockfrekvenser?
40% borde ta dem till Haswell prestanda om jag inte förstår det helt fel.
Man kan hoppas att det blir en bra arkitektur som kan få dem på fötter igen med bra vinster till aktieägarna!

muppskalle
Gäst
muppskalle

jag hoppas också den blir bra , jag kör med fx-8350 och den duger då åt mina spel jag spelar då jag inte kör mer än 60hz skärm och den räcker tycker jag , men får vi 40% prestanda på singel trådat så är det väldigt bra . är nöjd om den prestera som en i7 3770k, den prestandan räcker långt.

dahippo
Gäst
dahippo

[quote name=”muppskalle”]jag hoppas också den blir bra , jag kör med fx-8350 och den duger då åt mina spel jag spelar då jag inte kör mer än 60hz skärm och den räcker tycker jag , men får vi 40% prestanda på singel trådat så är det väldigt bra . är nöjd om den prestera som en i7 3770k, den prestandan räcker långt.[/quote]

Om jag inte minns fel så är 8350 byggt på piledriver och Zen har 40 % bättre IPC än Steamroller som inte finns än.

Jarl Hedberg
Gäst
Jarl Hedberg

Vishera9590 tuffar på i sitt 990FX-extreme9 kan vänta ett par år till på att bygga nytt känns inte så bråttom, har ju ändå fullt upp med att köra amd i ps4an.

Thomaseronum
Gäst

[quote name=”dahippo”][quote name=”muppskalle”]jag hoppas också den blir bra , jag kör med fx-8350 och den duger då åt mina spel jag spelar då jag inte kör mer än 60hz skärm och den räcker tycker jag , men får vi 40% prestanda på singel trådat så är det väldigt bra . är nöjd om den prestera som en i7 3770k, den prestandan räcker långt.[/quote] Om jag inte minns fel så är 8350 byggt på piledriver och Zen har 40 % bättre IPC än Steamroller som inte finns än.[/quote] Steamroller finns, men inte som FX-processor för desktop.Däremot som APU i form av… Läs hela »