Med siktet inställt på serverhallen avtäcker AMD sin kraftfullaste processor någonsin, Naples, med 32 kärnor och brutalt många minneskanaler och PCIe-banor.

Efter att ha petat Intel aggressivt i sidan med sina nya Ryzen-processorer på konsumentmarknaden vill nu AMD även visa vad Zen-arkitekturen kan göra i serverformat. En av de särskilt anmärkningsvärda egenskaperna hos Zen är att kärnorna är mycket små i förhållande till sin prestanda, vilket låtit AMD leverera åtta fysiska kärnor i en krets som är snarlik Intels fyrkärniga utbud i storlek. Samma koncept används nu för att trycka in fyra gånger så många kärnor i ett större format.

Naples
Ett monstersystem med AMD Naples – 32 kärnor, 64 trådar och 4 TB minne fördelat över 32 moduler

Naples – 32 kärnor, 64 trådar, 128 PCIe-banor

Resultatet har kodnamnet Naples, som blir en gigantisk serverprocessor baserad på precis samma Zen-kärnor som används i Ryzen-serien. Under värmespridaren sitter åtta CCX-moduler, vilket ger totalt 32 fysiska kärnor och 64 trådar. Det innebär även hela 64 MB L3-cache och 16 MB L2-cache.

 AMD "Naples" EpycAMD Ryzen 7 1800XIntel Xeon E5-2699A v4
Kärnor32 st8 st22 st
Trådar64 st16 st44 str
Socklar per moderkort2 st1 st2 st
Minne8 kanaler DDR4
2 moduler per kanal
2 667 MHz
2 kanaler DDR4
2 moduler per kanal
2133/2400/2667 MHz
4 kanaler DDR4
2 moduler per kanal
2 400 MHz
PCIe128 x PCIe 3.024 x PCIe 3.040 x PCIe 3.0
TDP?95 W145 W
SockelOkänd BGAAM4FCLGA2011
Pris?~50 000 kr

Samma typ av skalning ger även Naples tillgång till markanta mängder bandbredd till såväl minne som instickskort. Varje Naples-processor har åtta DDR4-mineskanaler, med stöd för två moduler per kanal, en total bandbredd på upp till 170,7 GB/s och maximal minnesmängd på 2 TB. Varje processor är även utrustad med hela 128 PCIe 3.0-banor som kan användas till beräkningskort, lagring eller andra insticksmoduler.

Infinity Fabric sammanlänkar moduler, kretsar och processorer

Dessa PCIe-banor utgör även grunden för det nya ramverk som AMD kallar Infinity Fabric. Infinity Fabric utgör grunden för AMD:s nya ekosystem och hur olika kretsar kommunicerar med varandra – det innefattar dels hur olika CCX-moduler kommunicerar i en processor, men även hur CCX senare kommer kommunicera med en integrerad grafikkrets och, för Naples del, hur två processorer i varsin sockel på samma moderkort kommunicerar med varandra.

Naples har stöd för upp till två processorer per moderkort, varpå hälften av varje processors PCIe-kanaler dedikeras till att skicka data mellan processorerna. På så sätt agerar de två CPU:erna som en enhet, med samma mängd PCIe-banor tillgängliga för externa komponenter som från en ensam Naples-processor, men med dubbla mängden minneskanaler.

AMD vill slå Intel i råkraft – inte bara pris

Vi fick kika lite närmare på den nya serverprocessorn när vi var på plats på AMD:s lanseringskonferens för Zen-arkitekturen i San Francisco, varpå exempelsystem med Naples jämfördes med en av Intels mest påkostade Xeon-processorer, 22-kärniga Xeon E5-2699A v4. I jämförelsen poängterar AMD att Naples inte bara har fler kärnor, utan närmare dubbelt så mycket tillgänglig minnesbandbredd (fyra kanaler, 76,8 GB/s) och mer än dubbelt så mycket PCIe-bandbredd (40 kanaler i E5-2699A v4).Precis som med motsvarigheten Xeon handlar det här inte om några konsumentprocessorer för speladatorer eller ens för arbetsstationer, utan renodlade server- och datacenterprocessorer. Med det sagt så är Naples en helt klart tekniskt imponerande processor, inte minst med AMD:s tidigare frånvaro från det här segmentet. Till skillnad från Ryzen, som främst varit tänkt att matcha eller med knapp marginal slå Intels sortiment till en bråkdel av priset så handlar Naples om rå muskelkraft och att tekniskt slå Intels utbud på fingrarna.

Det finns dock fortfarande mycket vi inte vet om Naples, såsom effektförbrukning eller prissättning. AMD menar att Naples kommer prissättas ”konkurrenskraftigt”, men några exakta priser förväntas inte offentliggöras förrän närmare lanseringen, som sker i mindre skala under andra kvartalet 2017.

Test: AMD Ryzen 7 1800X – Kraftfull men ingen gamingfavorit

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ThomaseronCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Det måste väl ändå vara 8 CCX i under varje IHS? Om jag inte minns fel är det fyra kärnor i varje CCX. 🙂

EDIT: Skulle vara kul med en sån här plattform hemma. 😀

Medlem
Marcus Johansson

Haha hade skrivit en kommentar i en halvtimme var nog 4a4 liten text långt. Förlåt skrivet som en kratta har autism spectrum och mycket adhd så skrivet allt jag tänker men tänker be om råd. Börjat gilla Nordic hardware mer än swec senaste halvåret. Ni får med så mycket med så lite text men då innehålls rikt. Varit sjukskriven sedan jag var 25 varit halv års sjukskriven sedan jag var 22 för psykiska problem har dödats diabetesen i både små land och Västerbotten. Har compartment disk Brock mesttroligen fibromyalgi och mer kan de inte undersöka just kass mina nerver är… Läs hela »