AMD har efter sin omorganisation med Radeon Technologies Group blivit mer öppna med sina framtidsplaner för grafikkortsmarknaden och nu har företaget levererat goda nyheter för alla kräsna gamers. AMD bekräftar nu att man under 2016 inte bara kommer ge stöd för HDMI 2.0 utan även Displayport 1.3 och då 4K-upplösning vid 120 hertz.

Det röda lägret har fått en hel del kritik det senaste halvåret för att man fortfarande inte implementerat den senaste HDMI-standarden i sin Radeon-familj av grafikkort. Ett faktum som tvingar Radeon-användare att vända sig till adapterlösningar för att driva HDMI 2.0-apparater med 4K-upplösning (3 840 x 2 160 pixlar) vid mer än 30 hertz.

Under nästa år verkar det som att AMD är redo för botgöring och det med basta. Företaget har under Radeon Technologies Group Summit berättat att man med sin nya Radeon-familj som lanseras under 2016 ska implementera stöd inte bara för HDMI 2.0a utan även Displayport 1.3 HBR3.

Läs även:Svenska grafikkortsguiden: Prestandaklass 2 500 till 6 500 kronor

HDMI 2.0a kommer inte bara öppna stöd för 4K/ultrahd-upplösning vid 60 hertz utan har även utökat stöd för HDR-signaler (High Dynamic Range) som är ytterligare en teknik AMD satsar hårt på under nästa år.

AMD kommer under 2016 även introducera stöd för Freesync över HDMI-gränssnittet, tekniken fungerar likt G-sync endast över Displayport idag. Freesync över HDMI är en priprietär teknik för AMD som kräver specifikt stöd i skärmars kontrollerkretsar, något AMD dock redan fått bra uppbackning för. Positivt är att tekniken inte kommer att kräva HDMI 2.0 utan även bör fungera på dagens HDMI 1.4-kort i Radeon-familjen.

4K-upplösning vid 120 hertz med Displayport 1.3

Mest lovande är samtidigt AMD:s implementering av Displayport 1.3 HBR3 gränssnittet. AMD säger sig bli de första på marknaden med stöd för protokollet som med en bandbredd på 32,4 gigabit per sekund levererar Displayport 1.3 HBR3 (High Bit Rate 3) 50 procent mer bandbredd än Displayport 1.2 HBR3. Detta i sin tur gör det möjligt för AMD:s Radeon-grafikkort att leverera en 4K-upplösning vid upp till 120 hertz eller för den delen även 8K-upplösning vid 60 hertz (7 680 x 4 320 pixlar) – om än det senare med något sämre färgförhållande.

Möjligheten att leverera 4K-upplösning vid 120 hertz betyder också att AMD kommer kunna leverera stöd för Freesync med Low Framerate Compensation i denna tungdrivna upplösning. En teknik som ger bättre och mer följsam spelupplevelse även när prestandan trillar under Freesync-teknikens verkningsområde.

HDR i fokus på PC-marknaden

Displayport 1.3 gör det även möjligt för AMD att satsa vidare på HDR-teknik som nu ser ut att bli en storsatsning även på PC-marknaden från att tidigare i år varit mestadels en teknik som skapat intresse på TV-marknaden. AMD satsar inte bara på ökade ljusstyrkor utan kommer även trycka på skärmtillverkare för att leverera monitorer med bättre färgåtergivning med 10-bit paneler samt målet om att ge stöd för BT.2020 färgspektrat, detta för att i sin tur kunna leverera den färgseparation som krävs av HDR-tekniken.

Medan dagens Radeon-grafikkort redan stödjer 10-bit paneler och HDR krävs det skärmar som stödjer tekniken. För att leverera HDR-stöd vid 4K-upplösning i 60 hertz kommer det däremot krävas grafikkort ur Radeon 2016-serien där den nödvändiga bandbredden finns tillgänglig i HDMI 2.0a respektive Displayport 1.3. Det är inte förrän nästa år som AMD:s grafikkretsar ger stöd för HDCP 2.2 vilket också kommer krävas för uppspelning av kopieringsskyddade HDR-filmer.

Läs även:AMD sägs lansera Radeon 400-familjen till sommar – Dubbel prestanda/watt att vänta

Medan AMD planerar att lansera sina första nya Radeon-grafikkort under sommaren 2016 väntas vi inte se de första HDR-kapabla skärmarna förrän under andra halvåret 2016, en utveckling vi onekligen kommer hålla ögonen på.

Källa: AMD via Anandtech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AllanB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Roligt att dom stødjer framtida gränssnitt! ,men vore skønt om dom satsade på DP. HDMI ær ett gissel som vi får dras med pga tvapparater osv, bra før små enheter som PI, bærbart osv men før ett externt grafikkort ser jag ingen nytta alls med HDMI som sagt bara hoppas att det blir DP som kommer gælla. Fast skulle behøvas ett DP1.5 eftersom 1.4 ska førlita sig på Mjukvaru upskalning før att kunna klara 8k. Vore bra om det kunde komma nåt nytt (DP1.5 tex )så standarden klarar mer æn hårdvaran. I dagslæget så ær ju knappt HDMI2 tillgængligt fast… Läs hela »

AllanB
Gäst
AllanB

HDR känns väldigt 2004 och är en teknik som blåst gamers sen det kom. Spel är inte i behov utav HDR, om något så förstör man bara bilden. HDR inom fotografering och spel är raka motsatsen till varandra.