Brazos kommer att bli AMD:s nya mobila processorplattform och väntas presenteras i slutet på 2010 för att sedan dyka upp på bred front i butikshyllor världens över under början av nästa år. Nu släpper tillverkaren lite ytterligare detaljer kring plattformen och de mobila APU-processorerna Ontario och Zacate.

Ontario och Zacate paras i Brazos plattformen med AMD:s nya styrkrets – kallas numera Fusion Controller Hub (FCH) – som med namnet Hudson kommer att bjuda på trevlig funktionalitet för även de riktigt slimmade bärbara plattformarna. SATA 6,0 Gbps, massvis med USB 2.0-portar, låg strömförbrukning och 8 st. PCI Express 2.0 kanaler för koppling till CPU och andra externa kort.

AMD har nu avslöjat mer detaljer om de fyra processormodeller som kommer att finnas på marknaden. Ontario och Zacate är på transistornivå identiska och tillverkas med TSMC:s 40nm teknik. Kretsarna mäter endast 19x19mm och strömförbrukningen ligger på 9 watt resp. 19 watt där den strömsnålare Ontario får nöja sig med något lägre klockfrekvenser på både CPU och GPU. De fyra APU-kretsar som kommer att hittas i bärbara datorer och stationära minidatorer är till en början följande;

APU Modell CPU-kärnor CPU-klockfrekvens GPU GPU-kärnor GPU-clockfrekvens TDP
AMD E-350 2 1.6GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD E-240 1 1.5GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD C-50 2 1.0GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W
AMD C-30 1 1.2GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W

AMD E-serien baseras alltså på Zacate medan AMD C-serien baseras på Ontario och ser ut att bli den krets som tillverkaren ställer öga mot öga med Intel Atom på bland annat netbook-marknaden. Med 80 streamprocessorer i den integrerade DirectX 11-grafikkretsen ser den grafiska prestandan lovande ut. Toppmodellen AMD E-350 begränsas endast av sin enkanaliga DDR3-minneskontroller och bör annars ge GPU-prestanda i närheten av AMD Radeon HD 5450 som också skeppas med 80 streamprocessorer.

ontariozacarchitecture_sm

AMD sägs inom någon vecka släppa de första prestandaresultaten och vi ser onekligen fram emot en jämförelse med just Intel Atom. AMD har en på pappret överlägsen arkitketur, men Intel har klockfrekvenserna på sin sida när det gäller CPU-prestanda. Vad som är viktigast i slutändan hoppas vi snart få se.

Läs mer om Brazos-plattformen på Anandtech.com.

 

Annons

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkhymerTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

C-50 ser ju riktigt intressant ut

Tempel
Medlem
Tempel

Man får ju hoppas att det kommer en del intressanta ITX brädor med dom här chippen.

hymer
Medlem
hymer

mmm en itx bräda med någon av dessa. Hej då WDtv 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

Blir perfekt till en HTPC. 🙂