Small preview image

Socket G34 kommer att bli nästa generations Opteron-plattform hos AMD och en av nyheterna är att man kommer att gå till en rektangulär sockel. Dagens processorsocklar är kvadratiska men Socket G35 är betydligt bredare än vad den är hög och anledningen är processorernas uppbyggnad. När nu AMD släppt lite mer information om sin kommande 12-kärniga Magny-Cours processor står det klart att det inte är lite transistorer och kretsar som ska få plats i den nya sockeln. Magny-Cours är en så kallad MCM-design (multi-chip-module) där två stycken 6-kärniga Istanbul CPU:er tryckts in i samma förpackning.AMD kopplar samman de två sexkärniga Istanbul-kretsarna med HyperTransport-länkar direkt på processorn och man använder även HT-gränssnittet för att koppla samman flera processorsocklar i multi-CPU konfigurationer.


Det stora antalet HT-länkar och är en av huvudanledningarna till att processorerna kräver hela 1944 pins och gör sockeln så pass bred och stor.


AMDs tillvägagångssätt för att koppla samman processorerna i ett Socket G34 system har blivit mer detaljerat förklarat på Semiaccurate.In the end, AMD fixed the biggest problem with multiple sockets, latency. Part of that was the probe filter in Istanbul, but a much more important step was the new interconnect scheme. It isn’t fully interconnected, but socket G34 is very close. For what is effectively an eight socket system, packaged into four MCMs, AMD seems to have done a very good job.Istanbul-kärnanMagny-Cours med två Istanbul kärnor och massor av HT-länkar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid