AMD har i ett pressmeddelande avslöjat att man beslutat sig för att säga upp sitt medlemskap i industriorganisationen BABCo. Beslutet ska enligt processortillverkaren komma efter att organisationen vägrat att förnya sin testsvit SYSmark och vara öppna med de testmoment som används och väger in i den slutpoäng som ofta används vid marknadsföring på PC-marknaden.

BABCo har de senaste åren fått en hel del kritik för sin syntetiska testsvit SYSmark och även om organisationen består av flera fristående företag som alla har chansen att bistå till utvecklingen av de nya testsviterna har flera stora företag nu hoppat av organisationen i protest mot BABCos ovilja att förnya sig.

AMD är det senaste företaget att sätta ner foten och har i ett kombinerat pressmeddelande och blogginlägg meddelat att man inte bara är besvikna på BABCo och deras sätt att utveckla den nya versionen av testsviten, nyligen lanserade SYSmark 2012. AMD:s Nigel Dessau skriver i ett blogginlägg på processortillverkarens sajt att AMD under över ett år försökt få BABCo att anamma öppna standarder och se hur dagens datorkretsar utvecklats, något som man tycker bör tas i beaktning när en PC-testsvit som SYSmark utvecklas.

SYSmark används flitigt i marknadsföringssyfte bland datorbyggare och OEM-tillverkare. Att huvudkonkurrenten Intel är djupt involverad i BABCo har tidigare varit i strålkastarljuset och det är inget tvivel om att just Intels kretsar alltid varit starka i SYSmark. Något som AMD menar kommer av en felaktig utveckling och viktning av mjukvaran, något som inte ändrats med SYSmark 2012. Bland annat använder man sig av äldre applikationer som Internet Explorer 8.0 och Firefox 3.6 som varken stödjer HTML5 eller GPU-accelerering.

AMD vill som väntat att GPGPU-funktionalitet ska få en större betydelse i testsviten och att BABCo bör se att beräkningskraften i grafikkretsar numera används även i vanliga applikationer, något som inte ska reflekteras av SYSmark. Vilket bör gynna Intels CPU-inriktade arkitekturer.

”The heart of our complaint is this: the SYSmark benchmark is not only comprised of unrepresentative workloads (workloads that ignore the importance of heterogeneous computing and, frankly, favor our competitor’s designs), but it actually generates misleading results that can lead to very poor purchasing decisions, causing governments worldwide to historically overspend somewhere in the area of approximately $8B!”, kommenterade Nigel Dessau i ett blogginlägg på AMD.com

AMD har beslutat att helt enkelt dra sig ur organisationen i protest, något som tidigare även NVIDIA och VIA gjort. Syntetiska tester har i alla tider varit under stora diskussioner och vi på NHW har alltid sett till att använda en blandning av syntetiska och mer verklighetstrogna tester, där vi vid betygsättning lagt absolut störst vikt vid de senare.

BABCo SYSmark har aldrig varit del i vår testsvit och det är därför svårt att dra några slutsatser utan att som AMD menar, få en större inblick i testsviten. Men flera företag verkar vara missnöjda med hur SYSmark utvecklats.

Efter AMD:s officiella pressmeddelande har även BABCo mött anklagelserna och menar att AMD gett sitt stöd för 80% av ändringarna i SYSmark 2012 samt att man aldrig hotat AMD att uteslutas ur organisationen, något processortillverkaren menat. Företagens officiella pressmeddelande går att hitta här nedan;

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Boris-Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra gjort av AMD! 🙂 Även bra gjort av Nvidia och VIA att sluta stödja denna testsvit som uppenbarligen är väldigt anpassad efter Intels processorer. Läste även på Semiaccurate att testpoängen inte ändrade sig även om man stoppade in ett GTX580…. Så testet menar uppenbarligen att Intels IGP är lika bra som ett GTX580 säger en hel del tycker jag om hur illa detta är. Sen att en stor sajt som tex Anandtech använder SysMark 2007 i sitt testande gör en lite fundersam. Nu vet jag inte om SysMark 2007 kanske ger en mer rättvis bedömning än SysMark 2012 men… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

Det har fuskats länge.
http://www.vanshardware.com/reviews/2002/08/020822_AthlonXP2600/020822_AthlonXP2600.htm

Det har länge varit uppenbart att BAPCo varit lite välvilligare mot intel än andra.