Idag har AMD lyft munkaveln för media angående deras nya Athlon 64-plattform. Den nya plattformen som går under namnet Socket 939 är ett stort steg i att ena AMD64-arkitekturen för desktopmarknaden. Tidigare har både Socket 754 och Socket 940 (Athlon 64 resp. Athlon 64 FX) varit aktuella för desktopmarknaden men nu är det meningen att Socket 939 ska ta över. Socket 754 kommer fortfarande finnas kvar ett bra tag på markanden men då primärt för AMDs budgetprocessorer (t.ex. Athlon XP).


AMD lanserar idag tre nya Athlon 64-processorer, Athlon 64 3800+, Athlon 64 3500+ och Athlon 64 FX53. Där alla tre använder sig av det nya Socket 939-interfacet. Skillnaderna från tidigare Athlon 64-processorer är att den vanliga Athlon 64-serien nu har stöd för dubbelkanals DDR vilket tidigare enbart Athlon 64 FX berikats med på desktopmarknaden. Samtidigt som man fördubblat den teoretiska minnesbandbredden på Athlon 64-modellerna har man halverat dess L2 cache till 512 KB. AMD är dock övertygade om att stödet för dubbelkanals DDR ska vara tillräckligt för att väga upp förlusten i L2 cache.
Athlon 64 FX har med flytten från Socket 940 blivit av med en ”pinne” och detta gör att kravet för registrerade DDR-SDRAM-moduler försvinner. Nu går det helt utmärkt att använda sig av vanliga ”unbuffered”-minnesmoduler även för Athlon 64 FX. Detta ska ge en något lägre latency på minnet och på så sätt ge en liten prestandaökning. Utöver detta skiljer sig inte Socket 939 varianten av Athlon 64 FX53 mot Socket 940 motsvarigheten som tidigare lanserats.
Klockfrekvenserna på processorerna är 2.2 GHz för Athlon 64 3500+ medan Athlon 64 3800+ och Athlon 64 FX53 pinnar på i 2.4 GHz.


Hur de nya Socket 939-processorerna presterar mot sina förgångare är något vi håller på att testa i NHs testlabb just nu. Tyvärr kan vi inte erbjuda er vår recension redan idag då vi inte känner att vi kan ge er fullgod information om Socket 939 under den korta tid vi haft vårt testsystem i testlabbet. Vi kommer istället att jobba vidare med vår Socket 939-recension för att ge er en så bred bild som möjligt av AMDs nya plattform.
Vi hoppas ni har överseende med detta och istället ser fram emot en väl genomarbetad recension inom en snar framtid.


Tills dess finns det dock en hel del intressanta recensioner på nätet som kan stilla er hunger för Socket 939. Här nedan har ni ett antal av dessa i en lista som kommer uppdateras under dagen.


:: Anandtech :: The Tech Report :: HardOCP :: Tomshardware :: Ace’s Hardware :: HotHardware :: X-bit Labs :: Beyond 3D :: AMD Zone :: PCPerspective :: HardTech4U ::


Vi kommer kanske bjuda på lite teasers från våra egna tester under dagen så håll utkik och diskutera den nya Socket 939-plattformen i forumet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid