Med ett externt grafikkort kan din bärbara dator agera stationär speldator vid behov, en smidig lösning både hemma och på LAN. Intel har öppnat för sådana lösningar med Thunderbolt 3, och nu antyder även AMD att de vill ha en del av kakan och erbjuda en regelrätt standard för extern grafik.

De första datorerna som använder de externa grafiklösningarna i Thunderbolt 3 har börjat dyka upp på marknaden, exempelvis i form av Razers tunna och ultraportabla speldator Blade Stealth som visades upp på CES 2016 tillsammans med en extern dockningsstation för grafikkort på upp till 375 watt. Där fick vi också en första föraning om att AMD kunde ha egna liknande lösningar i krokarna; även om Razers dator använder en Intel-processor så presenterades den hos AMD tillsammans med ett externt Radeon R9 Nano – med en särskild AMD-drivrutin för externa grafikkort.

Det känns osannolikt att AMD skulle göra en drivrutin för externa grafikkort i ett så pass tidigt skede med endast Intels Thunderbolt-lösning i åtanke, och nu har det dykt upp ytterligare antydningar om att AMD faktiskt arbetar på en egen lösning för just externa grafikkort.

”Externa grafikkretsar är svaret”

I ett textsvar på en öppen tråd på Facebook skriver en representant från AMD, Robert Hallock, om det lockande konceptet med externa grafikkort och varför det kan vara framtiden för bärbara speldatorer och datorspelare som vill inte vill behöva välja mellan en lätt bärbar dator eller en stationär speldator, eller för den delen behöva köpa både och.

”I also bet there’s a bunch of gamers out there who, as they get into their 30s and 40s, wouldn’t mind condensing their entire computing life down into one device that does it all. I ALSO bet that some people wouldn’t mind giving up an mITX LAN rig if their notebook had the potential to serve that role with gusto. External GPUs are the answer. External GPUs with standardized connectors, cables, drivers, plug’n’play, OS support, etc. More info very soon”.

Vad Hallock också pekar på i sitt inägg är att svaret ligger dels i konceptet med externa grafikkort, men också i att ta fram regelrätta standarder för sådana lösningar. Intels Thunderbol 3-gränssnitt har inbyggt stöd för extern grafik, men är förhållandevis dyrt att implementera – kan AMD presentera en billigare, öppen lösning kan det innebära större stöd för externa grafikkort även i mindre påkostade bärbara datorer.

Om AMD har en extern grafiklösning på ingång är det inte osannolikt att vi får se den officiellt för första gången på GDC i San Francisco, som går av stapeln den 14 mars.

Källa: Tweaktown

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid