Llano är den första processorarkitekturen från AMD som tillverkas med 32nm-teknik och vi hade hoppats på goda överklockningspotential. I vår recension av flaggskeppet AMD A8-3850 fick vi inga övertygande resultat om än inte heller dåliga. Nu visar en polsk överklockare att Llano är kapabel att nå fina klockfrekvenser med rätt kylning där A8-3850 pressats till över 5 GHz.

AMD har med sina kraftfulla och transistorstinna GPU-kretsar tvingats hålla klockfrekvenserna nere och toppmodellen debuterar med en frekvens på 2,9 GHz över sina fyra kärnor. I våra egna överklockningstester lyckades vi ta oss över 3,8 GHz med en ganska väl tilltagen spänning på 1,65V. Detta upp från standardspänningen på 1,42V.

Nu har _mat_ pressat sitt exemplar av samma processor till 1,76V och med hjälp av flytande kväve hållt kretsen stabil i 5 GHz länge nog för att mäkta med en kort skärmdump. Det slutgiltiga resutlatet landade på 5 046 MHz och moderkortet som användes var ett Gigabyte GA-A75-UD4H.

llano5

Detta är en ganska fin klockfrekvens, men kan samtidigt jämföras med AMD Phenom II-familjen där överklockare inte sällan når över 6 GHz på fyrkärniga modeller och även tagit sig över 7 GHz i extrema fall. Vilket ger en indikation på att den nya Llano-arkitekturen med sin inbyggda grafikdel är en betydligt mer komplicerad krets, trots sin effektivare 32nm-teknik och i övrigt likvärdiga CPU-arkitektur.

Med sin låsta multiplier på x29 tvingades _mat_ pressa processorbussen till hela 348 MHz vilket onekligen sätter press på mer än bara CPU-kretsen. Därför bör det finnas potential för AMDs A-serie att nå betydligt högre klockfrekvenser när det dyker upp helt upplåsta modeller. Något som troligen sker innan årsskiftet.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid