Då både Samsung och Apple har eller jobbar på möjlighet att göra egna processorer ökar pressen på Amazon att hitta liknande lösningar till sin Kindle-plattform. En israelisk tidskift rapporterar nu om förhandlingar med Texas Instruments om att köpa hela deras division för mobila processorer.

Idag finns Texas Instruments OMAP-processorer i många av Amazons Kindle-enheter, exempelvis den väldigt populära Kindle Fire. Texas Instruments gick tidigare i år ut med att de skulle lägga ned sin satsning på processorer för smartphones och surfplattor då den verksamheten inte var särskilt attraktiv och lönsam, långsiktigt. Detta då konkurrensen blivit väldigt stark på alla fronter och vinstmarginalerna fortsätter att krympa. Texas Instruments vill istället lägga allt krut på Embedded-marknaden.

Femte generationens OMAP kan bli den sista – i alla fall från Texas Instruments

Nu säger uppgifter till den israeliska tidsskriften Calcalist att Amazon planerar köpa upp den mobila OMAP-divisionen av Texas Instruments. Förutsatt att Amazon fortsättningsvis kommer sälja i höga kvantiteter så kommer den vertikala integrationen vara till stor nytta när det kommer till att pressa priserna. Amazon skulle även få samma fördel som exempelvis Apple och Samsung som båda kan skräddarsy processorer efter deras egna specifika behov. En balansgång som kan leda till både högre prestanda, bättre strömeffektivitet och helt enkelt bättre produktlösningar.

Texas Instruments och Amazon vill inte kommentera uppgifterna men vi tycker inte att det låter helt osannolikt. Ska OMAP-divisionen ändå läggas ned på sikt kan Texas Instruments passa på att tjäna en sista slant på verksamheten. Amazon skulle även få en chans att lyfta sin produktportfölj till nya höjder. En så kallad win-win situation för båda företagen.

Omsättningen för OMAP-divisionen beräknas ligga på 650 miljoner dollar under året vilket skulle kunna innebära att det säljs för mellan 500 och 700 miljoner dollar. Texas Instruements har inte varit helt tydliga med exakt när OMAP ska läggas ned förutom att det kommer hända framöver, så det är möjligt att framtida potentiell försäljning kan öka priset ytterligare. Priset bör dock inte vara något problem för ett företag som Amazon.


Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid