Ett lyxhotell i Österrike blev 3 gånger drabbat av ransomware-attacker. Förbrytarna tog över det elektroniska nyckelsystemet och låste ut alla gäster.

Det österrikiska lyxhotellet Romantik Seehotel Jägerwirt drabbades av en minst sagt finurlig hackingattack – tre gånger. Hotellet använder sig utav ett elektroniskt system för sina rumsnycklar. Det kunde i sin tur utnyttjas för att ta sig in i hotellets datorsystem och låsa alla rum.

Den första attacken inträffade under sommaren 2016. Under den senaste attacken, som skedde nyligen under början av turistsäsongen, var hotellet fullbokat.

Det visade sig att angriparna hade lämnat en bakdörr i systemet som sedan lät hackarna komma tillbaka för en andra och en tredje rond. Cirka 180 gäster kunde inte ta sig in på sina rum.

Angriparna krävde att hotellet betalade cirka 14 000 svenska kronor i Bitcoin innan rummen låstes upp igen – ett krav som hotellet till slut gick med på.

Går tillbaka till analoga lås

Hackarna försökte nyligen komma tillbaka för en fjärde attack. Dock har hotellet nu uppdaterat och strukturerat om sina säkerhetssystem, och var den här gången garderade mot ytterligare en utpressningsattack.

Hotellet planerar ytterligare se över sin säkerhet framöver för att skydda sig mot ytterligare attacker. Man har nu beslutat att gå tillbaka till gamla hederliga rumsnycklar. Ägarna av hotellet har dock inga större invändningar då det är vad som användes för 111 år sedan då hotellet först slog upp sina portar.

Romantik Seehotel Jägerwirt har inte kunnat få tillbaka några av pengarna som betalats ut till förövarna. Ingen har kunnat hållas ansvarig för attackern, och kryptovalutor som Bitcoin är svåra att spåra. Som konsekvens har hotellets försäkringsbolag inte heller velat betala ut någon ersättning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid