Alienware gjorde inte direkt succé i testlabbet när vi testade den påkostade gamingdatorn Area-51 tidigare under året. En på pappret riktigt häftig maskin vars tre Radeon R9 290X-grafikkort viade sig vara en tämligen problematisk konfiguration som i slutändan resulterade i en bitter Kalkon-utmärkelse. En konfiguration av Area-51 som nu plockats ner från Alienwares hemsida.

Alienware har för vana att erbjuda flera olika konfigurationer av sina färdigbyggda gamingdatorer och Area-51 är inget undantag. Den modell av gamingdatorn vi testade tidigare i år var utrustad med tre stycken Radeon R9 290X grafikkort i referensdesign. En på pappret kraftfull grafikkortslösning med grafikkortstekniken CrossfireX för att få de tre grafikkorten att tillsammans öka prestandan i spel.

I praktiken visade sig de tre Radeon R9 290X-korten vara ett allt annat än optimalt val. Alienwares dator led av kraftiga throttlingproblem där sänkta klockfrekvenser på grafikkretsarna bidrog till klart märkbara prestandaförluster. Alternativt fick fläkthastighet på referenskylarna höjas till nivåer som fick ljudnivån att stiga i taket.

En till synes ambitiös och häftig gamingdator fälldes med andra ord av grafikkortsvalet och vi ifrågasatte Alienwares beslut att överhuvudtaget sälja Area-51 med AMD:s tre värmealstrande grafikkort.

Alienware satsar helt på Nvidia-grafikkort för prestandamodellerna

Till synes verkar det nu som att Alienware antingen lyssnat på kritiken eller helt enkelt tagit sitt förnuft till fånga. Alienware har plockat bort möjligheten att utrusta Area-51 med tre stycken Radeon R9 290X grafikkort och istället satsat uteslutande på Nvidia-grafikkort när det kommer till konfigurationer med mer än ett grafikkort.

Grafikkortsalternativ Alienware Area-51

 • 1xAMD Radeon R9 270
 • 1x Nvidia Geforce GTX 770
 • 1x Nvidia Geforce GTX 980
 • 3x Nvidia Geforce GTX 770 SLI
 • 2x Nvidia Geforce GTX 780 SLI
 • 2x Nvidia Geforce GTX 970 SLI
 • 3x Nvidia Geforce GTX 970 SLI
 • 3x Nvidia Geforce GTX 780 SLI
 • 2x Nvidia Geforce GTX 980 SLI
 • 3x Nvidia Geforce GTX 980 SLI
 • 1x Nvidia Geforce GTX Titan Z

I skrivande stund finns det bara en enda AMD-konfiguration för Area-51 och det är budgetmodellen med AMD Radeon R9 270. I övrigt är det endast grafikkort ur Nvidias Geforce GTX 700 eller 900-serie som finns att tillgå. Faktum är att en konfiguration med tredubbla Geforce GTX 980-grafikkort faktiskt finns att tillgå och det till en lägre kostnad än modellen vi testade med tredubbla Radeon R9 290X.

NordicHardware i skrivande stund inte lyckats få någon bekräftelse på produktändringarna av Alienware, men allt tyder på att företaget alltså tagit ett helt korrekt beslut genom att plocka bort den AMD-konfiguration av datorn vi tidigare testat. Hur de motsvarande Nvidia-konfigurationerna presterar återstår att se men ska åtminstone på pappret med sin lägre energiförbrukning och värmeutveckling vara bättre lämpade för detta system.

Källa: Alienware

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SebbeS0urcerr0Rbennyvbsvartlock Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ena månaden är det R290X som låter som en lövblås och inte är lämplig som trippelkonfig i crossfire pga överdriven värmeutveckling. Andra månaden är det Nvidia som bara levererar 3.5 GB i full hastighet i GTX 970.
Man märker att tillverkarna jobbar med tajta marginaler.
Men om man köper sej en märkesdator till premiumpris förväntar man sej nog att det ska vara prestandaoptimerat och klart utan sånt här bus. Det är det man betalar för. Skönt att NHW exponerade detta. GTX 980 borde dock vara precis det som krävs för att balansera värme vs prestanda till acceptabla nivåer i detta chassi.

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Om dom bara tänkt till lite när dom byggt så hade 3x290X kunnat funka.
Större avstånd mellan korten, bättre cirkulation på luften, hybridkylning på korten etc etc.
Felen är många i det bygget, Dell har klantat sig rejält.
Värmen på 290X går att kontrollera, synd att Dell inte visste hur bara.

bennyvb
Gäst
bennyvb

Riktiga skitsystem som trots en prislapp på 50 000 bara har en lite ssd, de billigaste har inte ens en ssd. En gamingdator utan ssd är ganska värdelös.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tycker iofs inte Dell varit helt snåla med grafikkorts utrymme när dom 2 övre korten fått 3 slots i bredd. Så har svårt att se varför man ska behöva ge mer (en slot extra till nedersta kortet kanske). Men ja, dom hade ju kunnat köra vattenkylning ja. Något jag dock tycker Dell gjort rätt är med sin minimalistiska gaming-pc ”Alienware Alpha”.Den som är bestyckad med Maxwell i custom utförande. Jag har för mej det är en överklockad (eller underklockad) GTX 860M som bjuder till dans med dom flesta spel iaf. Men vi får väl se hur länge det varar –… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Är ganska säker på att jag kan trycka in 3 290x och betydligt fler hårddiskar i ett Corsair 950D chassi och ändå få ner pris, ljud och temp lägre än detta.