Det är fortfarande en del som inte är känt om Intels kommande processorarkitektur Alder Lake men ett tidigt ingenjörsexemplar har nu gett en lite bättre inblick i vad som komma skall.

Intels kommande processorfamilj Alder Lake förväntas lanseras någon gång under 2021 års andra halva. Denna arkitektur förväntas använda sig av en så kallad big.LITTLE-design på processorkärnorna där stora, kraftfulla kärnor paras ihop med mindre, energieffektiva kärnor i en och samma processor. Vi har sett en rad olika läckor om vad som sägs vara ingenjörsexemplar av kommande Alder Lake-processorer. Nu har det blivit dags igen.

Denna gång sägs det röra sig om tekniska specifikationer för ett ingenjörsexemplar av en 16-kärnig processor. Informationen kommer från Igor’s Lab som säger sig ha kommit över specifikationer för vad som kallas Intels Core-1800 processor.

De specifikationer som nu cirkulerar menar att det är en 16-kärnig processor med 24 trådar. Enheten ska ha en relativt låg klockfrekvens på 1,8 GHz vilket inte är ovanligt för ingenjörsexemplar. Den maximala turbofrekvensen för de högpresterande kärnorna är däremot väsentligt högre på upp till 4,6 GHz. Detta då över en eller två kärnor samtidigt. Turbofrekvensen minskar sedan gradvis beroende på hur många kärnor som pressas och den maximala turbofrekvensen för samtliga åtta högpresterande kärnor listas om 4,0 GHz. För de energieffektiva kärnorna listas turbofrekvensen som 3,4 GHz för en till fyra kärnor åt gången. Pressas samtliga åtta kärnor är den maximala turbofrekvensen 3,0 GHz.

Processorn listas även med en PL1 (TDP) om 125 W som varar i 56 sekunder och ett kort hopp till PL2 på 228 W som håller i sig i endast 2,44 millisekunder. Specifikationer som mycket väl kan komma att förändras innan lanseringen av Alder Lake.

Exakt hur Alder Lake kommer att se ut när lanseringen väl ser plats återstår att se. Arkitekturen tros dock komma med stöd för DDR5-4800 internminne, PCI Express 5.0 och lanseras i samband med 600-seriens styrkretsar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid