Redan när den numera legendariska Steve Jobs gick bort, undrade nog många  – hur det skulle gå med Apple nu? Skulle man kunna driva företaget vidare lika framgångsrikt utan den unike Jobs, som hyllats som en av de största visionärerna någonsin, som förändrat människors sätt att kommunicera och använda teknik? Jag tror att Apple har sett sin storhetstid.

I en tid när Apple släppte sin Iphone fanns inga alternativ på marknaden. Det finns inga riktiga konkurrenter inom det produktsegmentet. Man släpper en lur som är enkel att använda och som är banbrytande. Det är coolt att ha en Iphone, det är värt den höga prislappen. Det är status, det är det bästa som står att finna. Dessutom är den ju väldigt snygg! Många hoppade på Iphone-tåget och är fortfarande med på åkturen.

Men idag ser det annorlunda ut. Samsung skeppade dubbelt så många telefoner som Apple under andra kvartalet i år. Man skeppar större mobiler, ett större urval, till en lägre peng. Visst har Apple hög kvalitet på sina lurar, högupplöst Retina-skärm, bra prestanda och generellt hög klass. De är lätta att använda och är fortfarande snygga, men det är inte längre en unik produkt på marknaden. Även om man kan argumentera för att Apples produkter fortfarande har några tekniska fördelar, så har generellt alla tillverkare tillgång till en liknande prestanda, liknande design och liknande funktionalitet. Konkurrensläget Idag är helt annorlunda, det finns många alternativ till en Iphone.

Det är inte längre status att ha en Iphone. Status får en produkt när den är ledande på marknaden. Iphone är inte längre unik, den är inte heller ledande på marknaden som den en gång varit. Med minskad status minskar också möjligheten att ta betalt. Varför ska man köpa en 3,5 tums Iphone 4S när man kan få en Samsung Galaxy SIII  på 4,8 tum för samma peng? Nej, alla resonerar kanske inte så men om statusen att ha en Iphone minskar kommer nog allt fler att göra det.

 Minskade marginaler och färre kunder leder förstås till minskade vinster, minskat försprång på marknaden och mindre marknadsandelar. Apple kommer framöver få konkurrera med andra medel än att helt enkelt ha en helt unik produkt. Alla andra kvaliteter som design, skärmstorlek, produktutbud och andra kvaliteter hos produkterna. Precis som alla andra på marknaden.

GS3.ONEX

I en tid när Apple hade en unik produkt, som innebar status, där inga konkurrenter hade alternativ, grävde Apple guld. Apple har idag en stor kundbas, man kommer under väldigt lång tid leverera produkter med hög kvalitet till alla som gillar Apple. Men, nu är försprånget borta, Iphone 5 är runt hörnet och redan innan den lanserats är den mest en större variant av en tidigare produkt. Stämmer ryktena om 4 tums skärm så har man redan där missat en stor del av marknaden som vant sig allt mer vid större skärmar, där flera flaggskepp ligger runt 4,7-4,8 tum. Många kommer säkert gilla nya Iphone, den kommer säkert vara en grym produkt, men den är inte längre särskilt unik.

Frågan är om man någonsin kommer tillbaka till en situation där man har en unik produkt som kan bygga status och generera lika fina marginaler som man haft tidigare. Apple är inte längre på toppen av sin storhetstid, försprånget är borta och konkurrenterna säljer fler och större telefoner till ett lägre pris. Det är i alla fall vad försäljningssiffrorna säger. Utan visionären Jobs, som kan dra en revolutionerande ny pryl ur sin hatt, tror jag att Apple har sett sin topp. 

52
Leave a Reply

Please Login to comment
52 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
32 Comment authors
OldvikingschoolHenrik BerntssonthiskernMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marcus
Medlem
Marcus

Det är inte alla som vill ha närmare 5″ skärmar på en mobiltelefon. Jag vill kunna ha telefonen i fickan – och dessutom kunna ha den där bekvämt när jag sitter, rör på mig, går promenader, etc. Nej, iPhones kanske inte längre är unika, det tror jag dock ingen som är realistisk hävdar. Det är enbart Apple-fanatiker, men det är inga realistiska personer så mitt argument kvarstår. Däremot så behöver iPhone:n inte vara unik för att folk ska köpa den. Utöver det så ÄR den unik i min mening. iOS är mil framför alla Android. Android har kommit långt, det… Läs hela »

Maxority
Gäst
Maxority

Det har sagts förut, men. Den tillverkare som först lyckas kombinera lurar med prestanda liknande den som finns idag (eller bättre), med en vettig batteritid, har i mina ögon en mycket attraktiv produkt och möjlighet att kränga många enheter. Jag kan inte se någon teknisk innovation som jag anser är mer trängande än förbättringar på batterisidan. Nån som tycker annorlunda?

John Jensen
Gäst
John Jensen

Håller med, kan man kräma utmed batterits utan att göra skärmen ljussvag och oläslig eller att de stänger av si på tresekunder – skulle jag kunna lägga ut en bra slant.

John Jensen
Gäst
John Jensen

Skriver på en iPad, så ursäkta.

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”Maxority”]Det har sagts förut, men. Den tillverkare som först lyckas kombinera lurar med prestanda liknande den som finns idag (eller bättre), med en vettig batteritid, har i mina ögon en mycket attraktiv produkt och möjlighet att kränga många enheter. Jag kan inte se någon teknisk innovation som jag anser är mer trängande än förbättringar på batterisidan. Nån som tycker annorlunda?[/quote][quote name=”Sitter med Netbooken i knät nu och kan skriva ordentligt”][/quote]Håller med, kan man kräma ut mer batteritid utan att göra skärmen ljussvag och oläslig eller att den stänger av sig på tre sekunder – skulle jag kunna lägga ut… Läs hela »

Medlem
Json_81

Känns som en android-fanboy som fantiserar lite? Android har ett par fördelar över iOS, men på det stora hela har det mycket kvar. Majoriteten bryr sig inte om att kunna byta romar mm. Och jag tvivlar på att det är så stor andel som vill ha 4.5-5″ skärmar. 3.5-4″ tycker jag är lagom. Pratar vi plattor istället för telefoner så är ju android-plattorna ett skämt. Jag gjorde misstaget att köpa en androidplatta istället för ipad2, har aldrig ångrat mig så mycket. Det kommer säkerligen vända för Apple, men det kommer dröja ett tag till. Den stora frågan är nog snarare… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

En intressant blogg om ett högaktuellt ämne med tanke på hur Apples senaste kvartalsrappor togs emot, trots vinster så var det inte alla som var så imponerande, samt att man står inför en/kanske två väldigt viktiga lanseringar. Grundproblemet för Apple som Henrik belyser väl är ju att man inte har samma försprång rent tekniskt längre. På vissa punkter har man fortfarande kommit längre än konkurrenterna, där Tanax fina inlägg belyser flera av de punkterna med mjukvara osv. Men generellt har man nog fastnat lite i samma traktorspår kan jag också känna, telefonerna ser likadana ut, iOS är ganska tråkigt från… Läs hela »

IgelQott
Gäst
IgelQott

@Tanax tror du missat poängen med apple. Du får inte göra något med telefonen eller mjukvaran. alltså att få byta batterier eller liknande skulle innebära makrnadsandelar till 3:e parts tillverkare. Minskade intäkter för apple och sämre kvalitet då folk skyller på produkten istället för 3:e parts tillverkaren. Apple vill styra vad du vill ha och vad du ska göra med den och apple är endast de som får peta på insidan. Apple lever på detta. Jag kan bara tala om varför jag bytte från Ihpone till HTC one X och det är större skärm, bättre batteritid (väldigt mkt bättre) och… Läs hela »

urkuli
Gäst
urkuli

Vilken otroligt korkad artikel. Visst, du personligen kan tycka så men skriv det inte som att ”det är såhär”.
iPhone är i allra högsta grad fortfarande status. Jämföra skärmstorlekar t.ex är helt korkat. En iPhone är genomtänkt och väldesignad (inte endast ur estetiskt syfte) jämfört med mobiler från framförallt Samsung. Samma sak gäller med iOS vs Android. Android är fullt av dumma lösningar och knappar placerade på otillgängliga platser och rent allmänt dåligt uppbyggt användarvänlighetsmässigt.

sonyyy
Gäst
sonyyy

Måste ni skiva ”Iphone” när alla stavar det ”iPhone”?! sjukt störande!!

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”urkuli”]Vilken otroligt korkad artikel. Visst, du personligen kan tycka så men skriv det inte som att ”det är såhär”.[/quote]Tur att det är ett subjektivt blogginlägg då 🙂 Precis som resten av ditt inlägg jag inte citerat. Jag håller på det stora hela med Henrik, jag tycker inte iPhone har samma status som tidigare. Till och med för min okunniga familj och bekanta är iPhone inte längre en självklarhet när det kommer till smartphones, för något år sedan var det fortfarande fallet. Det kanske beror på att det inte är lika ”coolt” att äga en iPhone idag då så många… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Jacob Hugosson”]Sen ser man till Apple som företag är det imponerande hur stort och värdefullt det har blivit. Men ser man till aktievärdet är det bara en tidsfråga innan bubblan spricker, dom kan inte fortsätta öka hela tiden. [/quote] Till skillnad från bubbla-företag som facebook har Apple en rejäl kassa och levererar fysiska produkter. Tanken med aktier är ju faktiskt att de alltid ska öka (över tid). Nu är jag inte jätteinsatt i hur aktiekurser ska beräknas, men jag tror att Apple är långt ifrån någon bubbla. Sen något jag tycker missas lite i artikeln är att man får… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”sonyyy”]Måste ni skiva ”Iphone” när alla stavar det ”iPhone”?! sjukt störande!![/quote]

Därför man [u]ska[/u] normalisera produktnamn i löpande text. Det är helt enkelt så svenska språkregler fungerar. Du har med andra ord fel och borde läsa på lite mer:
http://www.språkrådet.se/6541

Robert Andersson
Gäst
Robert Andersson

”Utan visionären Jobs, som kan dra en revolutionerande ny pryl ur sin hatt, tror jag att Apple har sett sin topp” Jag måste bara få säga, tänk tillbaka. Inte på Steve. Utan på världen. Året var 2000, om jag inte missminner mig, orkar inte kolla nätet för exakta årtal. Men då släppte NOKIA en ”banbrytande” telefon som jag köpte. NOKIA 7650 och den hade KAMERA! Wow! Vilken grej! För att inte tala om NOKIA 3210, 3310 och så vidare. Världen har sett många tåg gå och många tåg bli skrotade för andra framgångar. Så fungerar det bara. Sportstjärnor ser sin… Läs hela »

Göran E
Gäst
Göran E

[quote name=”Andreas G”][quote name=”sonyyy”]Måste ni skiva ”Iphone” när alla stavar det ”iPhone”?! sjukt störande!![/quote]

Därför man ska normalisera produktnamn i löpande text. Det är helt enkelt så svenska språkregler fungerar. Du har med andra ord fel och borde läsa på lite mer:
http://www.språkrådet.se/6541%5B/quote%5D

Jag skulle inte vilja bli stämd av Apple för patentintrång och kommer därför följa svenska språkrådet. Tänk om Apple skulle stämma hela svenska folket för patentintrång/copyrightskydd!?

Neh, någon har tagit ett bett på det där Äpplet och då blir det till slut en äppelskrutt. 😉

Egentligen är väl dagens problem mer relaterade till det Amerikanska patentsystemet?

Betaloid
Gäst
Betaloid

Apple har onekligen tagit fram en mängd riktigt produkter de senaste åren. Men som Henrik skriver har konkurrenterna kommit ikapp och antalet punkter där Apple är ledande på börjar minska. Jag kan störa mig lite på att det ofta är Apple som tar de stora teknikstegen först, tex högupplösta skärmar på telefoner och sen även på laptops. I kriget mellan iOS och Android har dock Apple fördel kan jag tycka.Till skillnad mot Android miljön har Apple kontroll över hela kedjan, från hårdvara och OS till App Store. Och de tjänar bra med pengar på App Store. Så i princip skulle… Läs hela »

Neutral
Gäst
Neutral

Alldeles utomordentlig korkat inlägg från skribenten. Uppenbarligen en Droid fanboy. Vänta åtminstone tills iPhone 5 är ute innan du spekulerar åt något håll. Om den nya iPhonen blir en flopp så är jag beredd att hålla med dig i summeringen av ditt inlägg. För övrigt: Varför är det så sjukt mycket PC och Droid fanboys på just Nordichardware? Så länge apples produkter säljer för de summor som de gör idag spelar det ingen som helst roll att ett fåtal apple hatare i Sverige tycker att deras produkter är undermåliga. Förslagsvis läser ni in er på apples nettovinster de senaste 5… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Feta flashbacks från 10-15 år sedan och AMD vs. Intel-debatten. 😆

Likaså då som nu finns det folk som snabbt tar till ordval som ”fanboy”, ”hatare”, etc. utan att först komma med konstruktiv kritik. Läs Ctrl:s samt Coore:s signaturer i forumet och tänkt till lite.

NH har alltid varit ett PC-community med mycket medlemmar som gärna pillar med sina egna datorer, mjuk- eller hårdvara. Det är knappast förvånande att många av dessa valt Android före Ios när det erbjuder så mycket mer möjligheter till modifieringar och personlig anpassning. 😉

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”sonyyy”]Måste ni skiva ”Iphone” när alla stavar det ”iPhone”?! sjukt störande!![/quote]

Korrekt svenska är att stava namn med inledande stor bokstav oavsett om du gillar det eller ej.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tycker att resonemanget kring Apple förs lite för snävt här. Pratar vi telefoner är väl deras försprång inhämtat. Men vad händer i framtiden på andra produktområden. Utan att vara en Apple-fanboy hoppas jag ändå att företaget gör en inbrytning på TV-marknaden. För Philips, Sharp med flera har fått sälja samma gamla produkt utan någon egentlig förändring allt för länge nu (Platt-tv och 3D är inte så revolutionerande).

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

Detta fanboyande är upprörande, liksom produktfetichismen. Mjukvarusnacket ska nog göras med ios i åtanke som ett derivat av OS X som i sin tur är helt baserat på UNIX (BSD), med myckna skattemedel i botten. Apple har varit genialt i sitt entrerpenörskap, och produktutvecklande, men ska anses som opportunt och möjligen halvkriminellt i sitt nyttjande av andras genialitet finansierat av den stora massan. Än idag är ’communitys’ runt om i världen längt mycket friare i sitt programvaruutvecklande, och på annat sätt kan det av naturliga skäl ej bli; ett företag måste ha riktning, och begränsar ideflödet inom densamma. Använder själv… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Tycker att resonemanget kring Apple förs lite för snävt här. Pratar vi telefoner är väl deras försprång inhämtat. Men vad händer i framtiden på andra produktområden. Utan att vara en Apple-fanboy hoppas jag ändå att företaget gör en inbrytning på TV-marknaden. För Philips, Sharp med flera har fått sälja samma gamla produkt utan någon egentlig förändring allt för länge nu (Platt-tv och 3D är inte så revolutionerande).[/quote] Helt klart är det så att Apple kommer att klara sig bra på grund av sitt ekosystem. OM man väljer att köpa in sig i det och inte bara skaffa en Iphone… Läs hela »

Christian Johnsson
Medlem
Christian Johnsson

Tack Henrik för en genomtänkt analys av Apple 🙂

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Vågat att säga att Apples storhetstid är över. Men utan tvekan har marknaden ändrats. Det fanns en tid när Iphone var en enda smartphonen som säljarna rekommenderade när du köpte dem i fysisk butik. Men så är det inte längre. Övriga tillverkare har hämtat in både det tekniska försprånget och det marknadsmässiga försprånget. Iphone har gått från att vara en exklusiv mobiltelefon till att bli lite av en ”Svensson-telefon”. Det är ju ingen som höjer på ögonbrynen längre när någon kommer med en Iphone idag.

fernux
Medlem
fernux

Att android har nått sån framgång tillskriver jag en stark marknadsföring.

Visserligen ha apple missat att vi vill ha mera varierande möligheter som tex en större modell ,
batteribyte mm.Detta måste apple ta till sig.

Jag anser att android är ett dåligt val att fortsätta utveckla, eftersom det är så ”segt”.( Dalvik VM).Tex är latenserna så dåliga att vissa musik program inte utvecklas för android.

Själv har jag en N9 meego , och jag har testat android och det ”suger”.
Apple ios har jag inte testat ännu , kanske blir det en Ipad.

this
Medlem
this

[quote name=”fernux”]Att android har nått sån framgång tillskriver jag en stark marknadsföring. Visserligen ha apple missat att vi vill ha mera varierande möligheter som tex en större modell ,batteribyte mm.Detta måste apple ta till sig. Jag anser att android är ett dåligt val att fortsätta utveckla, eftersom det är så ”segt”.( Dalvik VM).Tex är latenserna så dåliga att vissa musik program inte utvecklas för android. Själv har jag en N9 meego , och jag har testat android och det ”suger”.Apple ios har jag inte testat ännu , kanske blir det en Ipad.[/quote]I Android 4.1 har man förbättrat ljudet avsevärt och… Läs hela »

oscar
Medlem
oscar

känns som att apple lever just på namnet, vet många som skall köpa sin första smartphone som säger direkt att dom skall ha en iphone, för det är det som dom har hört talas om. sen känns det enligt mig som mer flickor har iphone lite för att det är just status pryl.

catland
Gäst
catland

Nej, Apples storhetstid är inte över. De tjänar pengar som gräs inom alla områden. Att smartphonemarknaden växer, även konkurrenterna, tror jag inte är till Apples nackdel.

Felix Byström
Medlem

Det som oroar mig är det enorma kapital som Apple sitter på. När ett företag har pengar som inte kan användas till mer än att isolera väggar så ringer det varningsklockor.

Utvecklingsmässigt har inte Apple kommit med mycket på sista tiden, så istället för att ha nästintill en biljon kronor bör Apple lägga de pengarna på utveckling. Vad som för mig är ofattbart är att Apple inte har fler egna frabriker, man låter Samsung, LG, Sharp mfl bygga telefonen när man har tillräckligt med kapital för att ha egna fabriker vilket både höjer marginalerna och samtidigt försvårar att information läcker.

skiroy
Medlem
skiroy

Redan när jag läste ingressen så visste jag att sektmedlemmarna genast skulle rycka ut till försvar. Det är alltid lika roande. 😀

Förövrigt, ja Apples storhetstid håller på att dala, Apple har blivit värre än den berömda reklamfilmen Apple lät göra som syftade på IBM och big brother. Apple har ironiskt nog blivit värre än big brother och 1984, mycket roande…

Stormense
Medlem
Stormense

Varför kalla de som älskar sin Apple-produkt för sektmedlemmar? Låt dem pryl-onanera i fred i tron att det inte finns något bättre. Kan hålla med om att ett fåtal av Apple-förespråkarna diskuterar väldig lika som de frireligiösa i Serige (- Jag måste tala om hur lycklig jag blivit, min upplevelse är fantastisk mm)men att köra med orden sektmedlemmar och Mac-Tallibaner hör sandlådan till.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”johnjensen”]Varför kalla de som älskar sin Apple-produkt för sektmedlemmar? Låt dem pryl-onanera i fred i tron att det inte finns något bättre. Kan hålla med om att ett fåtal av Apple-förespråkarna diskuterar väldig lika som de frireligiösa i Serige (- Jag måste tala om hur lycklig jag blivit, min upplevelse är fantastisk mm)men att köra med orden sektmedlemmar och Mac-Tallibaner hör sandlådan till.[/quote] Därför de är sektmedlemmar. Det har gjorts studier på det och man har konstaterat att samma mekanismer triggas hos applefrälsta som hos folk som är djupt religösa triggas. När de går in i appelbutik är det… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Källa på studier som gjort?
Tror på dig att du läst men vill själv bilda mig en uppfattning om studierna är trovärdiga.

Guy Kawasakis bok finns att köpa här: http://www.amazon.com/The-Apple-Experience-Building-Insanely/dp/0071793208/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333739068&sr=8-1

Twitter: https://twitter.com/guykawasaki

Lite myspys i soffan med Tom: http://youtu.be/gT2HYxOdxUk
Helt otroligt hur många metaforer han använder så visst är det lite kyrkligt över det hela.

Andreas G
Medlem

[quote name=”johnjensen”]Guy Kawasakis bok finns att köpa här: http://www.amazon.com/The-Apple-Experience-Building-Insanely/dp/0071793208/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333739068&sr=8-1%5B/quote%5D
Det där är Carmine Gallos bok OM Guy Kawasakis arbete, inte av honom 😉

Med andra ord en tredje part som beskriver hans arbete, inte han själv. Det är dock en väldigt trovärdig person som skrivit den.

Martin L
Medlem

Men för i hela …. Varför måste det alltid vara ett sånt …. hackande på folk som använder appleprodukter! NEJ det är inte kul och fyndigt att dra paralleller med sekter eller kalla folk macibaner. Inte heller sant. För mig funkar en iPhone bäst! Det betyder inte att jag är blind och inte vill ge något annat en chans. Ekosystemet är just nu bäst och det räcker inte med att android ska bli ”lika bra” för att jag ska hoppa över – det måste vara signifikant mycket bättre för att jag ska vilja börja om med ett nytt system och… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Undrar jag också Martin L.

Kör själv med Android-telefon och PC men har en Ipad och AppleTV. Jag har inte riktigt förstått hackandet på Apple-användare eller Apple-fanatikernas ”bäst, allt annat är skit” attityd. Inte konstigt att vi har krig i världen.

Martin L
Medlem

För övrigt, smartphonemarknaden har mognat och det verkar bli ett två- eller trehästarsrace. Jag gissar på att apple kommer att behöva sänka sina marginaler en smula för att hänga med de närmaste åren, det tror jag också att de kommer att göra. Jag tror inte att det blir någon billig mobil från dom, men ett billigare flaggskepp kan jag definitivt tänka mig. På pekplattor är de just nu dominanta, det lär ändras de kommande åren men här verkar det vara svårt att konkurrera på något annat än pris vilket jag inte tror är någon bra strategi.. Den beryktade iPad mini… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

Jag tror inte alls att storhetstiden är över utan är snarare ganska säker på att Iphone 5 eller vad den nu kommer heta kommer sälja mer första månaderna än någon tidigare telefonmodell någonsin. Som vanligt för Apple. Sen tycker jag som några andra tidigare att det är ganska jobbigt att hela tiden läsa inlägg som fördummar iphone användare. Jag har just nu android men tycker att ios är bättre på mycket men just nu väger större skärm ganska högt. Det är en smaksak, de finns riktigt bra androider och iphone är också en mycket väl sammansatt produkt. Jag tror inte… Läs hela »

skiroy
Medlem
skiroy

För det första, jag är den förste att erkänna att kalla en Apple-frälst för sektmedlem eller maciban inte är så roande även om jag skrev så. Det roande var att jag visste direkt att det skulle bli ett himla liv. Det som inte är bra med Apple-anhängarna är att det ska försvaras till sista droppen. Det är inte sunt! Jag har sett liknande beteende förr och då av medlemmar av Livets ord, så det sorgliga är ju att anhängarna på många sätt är sektmedlemmar eller påminner kraftigt om det. Däremot blir jag jäkligt glad när jag pratar med anhängare som… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”johnjensen”]Källa på studier som gjort?
Tror på dig att du läst men vill själv bilda mig en uppfattning om studierna är trovärdiga.

Guy Kawasakis bok finns att köpa här: http://www.amazon.com/The-Apple-Experience-Building-Insanely/dp/0071793208/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333739068&sr=8-1

Twitter: https://twitter.com/guykawasaki

Lite myspys i soffan med Tom: http://youtu.be/gT2HYxOdxUk
Helt otroligt hur många metaforer han använder så visst är det lite kyrkligt över det hela.[/quote]

Alla teknikforum hade det uppe för drygt ett år sen angående det. Är man minsta insatt kan man omöjligtvis ha missat det.

Martin L
Medlem

[quote name=”Henrik Berntsson”][quote name=”Martin L”]För övrigt, smartphonemarknaden har mognat och det verkar bli ett två- eller trehästarsrace. Jag gissar på att apple kommer att behöva sänka sina marginaler en smula för att hänga med de närmaste åren, det tror jag också att de kommer att göra. Jag tror inte att det blir någon billig mobil från dom, men ett billigare flaggskepp kan jag definitivt tänka mig. På pekplattor är de just nu dominanta, det lär ändras de kommande åren men här verkar det vara svårt att konkurrera på något annat än pris vilket jag inte tror är någon bra strategi..… Läs hela »

David Nordvall
Medlem
David Nordvall

Jag hoppas och tror att Apple kommer att fortsätta utvecklas. Likväl hoppas jag att Google och Androidgänget fortsätter sin utveckling.Varken produkter från Apple eller Google hade varit så skarpa i dag om inte konkurrensen funnits där. Det är vad vi konsumenter tjänar på. Storhetstider kommer och går. Både Apple och Google har tillräckligt med pengar i kistan för att klara av att någon enstaka produkt inte säljer enligt kalkyl. Då är det bara att gå tillbaks till ritbordet med en skarpare penna. Ett av mina favoritmotton inom affärslivet är ”Adapt or Die” och detta gäller sannerligen för teknikbranschen i dag… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”kern”]Jag hoppas och tror att Apple kommer att fortsätta utvecklas. Likväl hoppas jag att Google och Androidgänget fortsätter sin utveckling.Varken produkter från Apple eller Google hade varit så skarpa i dag om inte konkurrensen funnits där. Det är vad vi konsumenter tjänar på. Storhetstider kommer och går. Både Apple och Google har tillräckligt med pengar i kistan för att klara av att någon enstaka produkt inte säljer enligt kalkyl. Då är det bara att gå tillbaks till ritbordet med en skarpare penna. Ett av mina favoritmotton inom affärslivet är ”Adapt or Die” och detta gäller sannerligen för teknikbranschen i… Läs hela »