Qualcomm är en av få tillverkare på den mobila processormarknaden som går sin egen väg. Förutom en egen ARM-utvecklad processorarkitektur har man även sina egna grafikkretsar i Adreno-familjen. Inom kort väntas företaget lansera en applikationsprocessor som huserar deras nya Adreno 220 GPU, vars prestanda ska vara dubbelt så hög som grafikkretsen i Tegra 2.

Qualcomm MSM8660 heter applikationsprocessorn som med dubbla Scorpion CPU-kärnor på 1,2 GHz ska paras med den nya Adreno 220 grafikkretsen. Adreno är i grund och botten byggd på ATI:s arbete med den mobila grafikkretsen Imageon, teknik som senare köptes upp av Qualcomm.

Grafikkretsen ska enligt uppgifter från en Adreno-utvecklare vara kapabel att ge ungefär dubbelt så hög prestanda som GeForce ULP kretsen i NVIDIA:s populära Tegra 2-krets. Bland annat ska det finnas stöd för stereoskopisk 3D och 3D-spel. Bland annat hittar vi stöd för DirectX 9.0c, OpenGL ES 2.0 och OpenVG 1.1.

Qualcomm säger att deras MSM8660 SoC ska hittas i ett sextiotal olika smartphones och surfplattor under första halvåret 2011 vilket kan ge NVIDIA ytterligare en tuff konkurrent på den mobila marknaden. 

NVIDIA har dock redan lovat att få ut Tegra 3 ”Kal-El” under hösten, kanske så tidigt som i augusti, så det gäller verkligen att vara uppmärskam om man vill hänga med i svängarna på den mobila processormarknaden.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
jantangringMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Det händer verkligen mycket på ARM-sidan

McKinley
Medlem
McKinley

Och Kal-el i sin tur blir fem gånger snabbare än Tegra 2 på den grafiska biten.

Jan Tångring
Medlem
Jan Tångring

Ja, det händer mycket nu, jag har gjort en tabell: http://etn.se/53229

Qualcomm har faktiskt dessutom presenterat generationen efter 8660. Den använder Scorpions efterföljare Krait i upp till en fyrkärna och en Adreno 320 som har grafikprestanda mellan PS3 och Xbox360, dvs motsvarande Imaginations Rogue som Nordic Hardware skriver om i en artikel intill, http://tinyurl.com/6dyyh8a.