Många analytiker har förutspått att netbook-datorn kommer att försvinna från marknaden i samband med att surfplattor blir allt vanligare och går ned i pris. Acer har en helt annan uppfattning, och menar på att det nya fenomenet absolut har påverkat försäljningen av netbooks men säger att dessa små datorer kommer fortsätta vara en viktig del i Acers strategi.

Netbook vart snabbt populär då det var väldigt små och portabla bärbara till ett lågt pris och lanserades först i storlekarna 7″, 8.9″ och 10″. Man märkte senare att de mindre måtten inte var direkt attraktiva för konsumenter och sedan övergick de flesta tillverkarna till att enbart bygga netbooks på 10″. Men själva netbook-konceptet har avskräckt många på grund av sin undermåliga prestanda, och det faktum att större bärbara med högre prestanda började röra sig ned i samma prisregion.

aspireone

Sedan Apple lanserade sin iPad, surfplatta har många förutspått att netbooks kommer att försvinna. Medan försäljningen av netbooks definitivt gått ner anser Acer att det fortfarande är en viktig del av marknaden och säger att tidigare uppgifter om att de kommer att försvinna är överdrivna. Lisa Emard på Acer säger att prisläget för netbooks fortfarande är en riktig dräpare. Man säger även att prestandan i netbooks börjar gå upp mot samma nivå som vanliga notebooks.

De flesta surfplattor är prissatta på så vis att de kostar minst 4 000 kr och uppåt, medan netbooks ligger på ungefär 3 000 kr, med många som nosar nere på 2 500 kr sträcket. Sen får vi ta med det faktum att netbooks faktiskt kommer med ett tangentbord något som får ses som en för- eller nackdel mot surfplattornas touchskärmar.

acer.amd.tablet

Acer håller som bekant på med att utveckla flera surfplattor, dessa ska säljas parallellt med netbooks då de fortfarande ser en stor lukratik marknad för dem. Så netbooks kommer fortsätta att tappa marknadsandelar på den bärbara marknaden, men inte försvinna helt om vi ska tro på Acer.

Källa: Forbes

Relaterad nyhet:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
johnjensen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

Använder min Samsung N210 väldigt mycket nu när man kan vara ute. Matt skärm är en välsignelse som surfplattorna nog aldrig kommer utrustas med. Tycker att i alla fall min tysta maskin klarar mina behov som sträcker sig till att surfa eller titta på 480p på YouTube.

Jo, ett skönt tangentbord är också en välsignelse.