NVIDIA kommer att lansera sin nya Kepler-arkitektur inom en dryg vecka och fram tills dess bjuds vi nu på lite tidigare prestandauppgifter från den mobila motsvarigheten, GeForce GT 640M. Acer Aspire TimelineU M3 är den första bärbara datorn som nu blir testad med nya Kepler.

Acer Aspire TimelineU M3 introducerades för pressen under NVIDIA Editor’s Day i San Francisco förra veckan och NordicHardware var på plats för att skåda den nya maskinen och inte minst höra mer om NVIDIA:s nya Kepler-arkitektur. Detta är ämnen vi kommer att återkomma till ganska snart men medan vi väntar på att vårt testexemplar av Acer Aspire TimelineU M3 ska ta sig över atlanten har våra kollegor på Anandtech publicerat en genomgång av den nya Kepler-utrustade maskinen.

Att vi redan idag kan få se prestandatester med mobila Kepler-grafikkretsar beror på att Acer av misstag började sälja sin nya maskin innan NVIDIA officiellt lanserat sin nya arkitektur. NVIDIA låter oss fortfarande inte avslöja några detaljer om arkitekturens uppbyggnad men de nya 28 nanometerkretsarna kommer inte bara bli viktiga i stationära datorer utan även som här i mobila produkter.

acertimeline

Acer Aspire TimelineU M3 är trots en 15,6 tums skärm klassad som en ultrabook med en profil på endast 20mm. Under skalet gömms bland annat en Core i7-2637M processor med dubbla kärnor på 1,7 GHz samt ett TDP-värde på 17 watt. Grafikkretsen i Intel-processorn kopplas med NVIDIA:s Optimus teknik till den nya Kepler-baserade GeForce GT 640M kretsen som tar över vid tyngre grafisk belastning.

I Anandtechs tester ser vi också att GeForce GT 640M hänger med ganska väl även i jämförelse med strömhungrigare grafikkretsar från förra generationen. Överlag ger Acer Aspire TimelineU M3 spelbar prestanda i ursprungsupplösningen 1 366 x 768 pixlar även i tyngre titlar som Battlefield 3 och Skyrim, detta med grafikinställningarna på medium.

bf3timeline

Kombinationen av en energisnål processor och grafikväxlingstekniken Optimus ger även Acer Aspire TimelineU M3 god batteritid. Enligt Anandtech är både Acers rejält tilltagna ultrabook en riktigt trevlig bekantskap samtidigt som NVIDIA GeForce GT 640M verkar ge en rejäl prestandaskjuts utan ökad strömförbrukning jämfört med dagens motsvarande kretsar. Tillsammans med NVIDIA:s effektiva Optimus-teknik ser vi verkligen fram emot nästa generations ultrabooks där även Intels Ivy Bridge-processorer får utrymme.

Källa: Anandtech 

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid