Den krets som står för hästkrafterna i nästa generations Iphone-modeller kallas A12 och ska nu ha börjat massproduceras av TSMC som baserar kretsarna på 7 nanometers tillverkningsteknik.

Rykten spekulerar i att Apple kommer att avtäcka tre nya Iphone-modeller i år. Samtliga modeller sägs drivas av företagets nya krets som går under namnet A12. Jämfört med A11-kretsen som driver Iphone 8, 8 Plus och Iphone X ska den nya kunna leverera markant bättre prestanda och ha en lägre strömkonsumtion.

A12 bygger på 7 nanometers (nm) FinFET-teknik från TSMC. Den taiwanesiska kretsmakaren har tidigare bekräftat att 7 nm jämfört med 10 nm kan bistå med minst 20 procent högre prestanda hos kretsar. Medans strömkonsumtionen sänks med upp till hela 40 procent.

En person som kallas ”Ice Universe” syns ofta i samband med olika industriläckor. Ice Universe rapporterade tidigare denna månad att ingenjörsexemplar av A12-kretsen uppnått klara prestandavinster över sin föregångare.

A12

Enligt Ice Universe ska den tidiga A12-modellen kammat hem 5 200 poäng i det enkeltrådade samt 13 000 poäng i det flertrådade testet i testsviten Geekbench 4. Jämför man detta med den högsta poäng som en Iphone X nått i samma testsvit som ligger på 4 300 respektive 10 738 poäng är det en klar skillnad.

Ice Universe påpekar dock att den A12-krets som testats ska ha haft 23 procent högre strömkonsumtion. Det framgår dock inte om det är 7 nm-tekniken eller A12-arkitekturen som vid tillfället inte var helt finjusterad. Det återstår att se om problemet har kunnat förminskas, och i så fall med hur mycket, innan massproduktionen drog igång.

Dessa kretsar kommer då att huseras i Apples kommande Iphone-modeller som sägs avtäckas i september. Några exakta modellnamn eller prisklasser på dessa finns det i skrivande stund ingen konkret information angående.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid